Panika u Višnjici: U beogradskom naselju zmija preko dva metra, stanovnici preplašeni (VIDEO)

17.06.2022

14:36

0

Autor: 24sedam

Mnogi stanovnici Višnjice su komentarisali ovu, sve češću, pojavu na beogradskim ulicama, a neki su se i našalili

Panika u Višnjici: U beogradskom naselju zmija preko dva metra, stanovnici preplašeni (VIDEO)
Poskok - Copyright Foto: Wikipedia

Stanovnici beogradskog naselja Višnjica danas su opet imali neprijatno iznenađenje! Na ulici se pojavila preko dva metra duga zmija koja nije izgledala "naivno", a kako smo saznali, u pitanju je belouška.


Ova barska zmija se smatra da nije opasan za ljude. Neotrovna je i zaštićena je vrsta kao "prirodna retkost".

Mnogi stanovnici Višnjice su komentarisali ovu, sve češću, pojavu na beogradskim ulicama.

"Ne bih volela da je sretnem", "Jel ovo neka šala?", Mnogo zmija ima u Beogradu, ova je najmanja", ali neki su se i našalili: "Bivša u šetnji".

Može da dostigne dužinu 120-150 metara, a ženke su krupnije od mužjaka. Iza glave, sa svake strane ima po jednu svetlu mrlju, polumesečastog oblika. Glava je inače trouglasta sa zaobljenom njuškom. Boja tela jako varira, uglavnom je gornja strana siva sa manjim crnim mrljama, dok je donja bela, takođe sa crnim mrljama. Postoji i potpuno crni varijetet. Po izlasku na prolećno sunce, belouške se dugo sunčaju ne bi li im se podigla telesna temperatura, a zatim mužjaci i ženke prionu na stvaranje potomstva. Odrasle belouške dugačke su oko 120 centimetara. Mužjaci se presvlače dvaput godišnje, a ženke jednom, i to neposredno pre nego što snesu jaja.

Pošto nije otrovna, belouška lako nastrada kada je pronadu grabljivci, kao što su jazavci, lisice, domaće mačke ili veće ptice. Zbog toga je razvila nekoliko načina da se odbrani od napadača - iz analnih žlezda luči smrdljivu tečnost kojom rasteruje nepoželjne posetioce, a često joj je jedini izlaz da se pretvara da je mrtva sve dok opasnost ne prođe. U nekim slučajevima belouška će odglumiti i napad na uljeza, jurnuvši na njega otvorenih usta, kako bi ga naterala da se povuče. Jedna od najboljih glumica u životinjskom carstvu ujeda retko, ali pošto nije otrovna, njen ujed nije opasan. Ako preživi sve napade neprijatelja i ljudi, koji je često ubijaju, mešajući je s otrovnom šarkom, belouška može da doživi 15 godina.

Pixabay
 

Živi u mirnim, sporotekućim vodama. Može se naći i po ljudskim naseljima, naročito oko staja. Naseljava vodena i vlažna staništa ravnica, brežuljkastih terena i planina preko 2 000 mnv. Od čoveka se brani siktanjem i ujedanjem ili izmetom, poput blavora.

Aktivna je u toku dana, naročito izjutro i predveče. Brzo puzi i odlično pliva i gnjura. Hrani se vodozemcima, žabama i ribom. Ženka polaže 6-30 jaja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike