Zaštita: Dogodine se uvode kamere za dodatno obezbeđenje Kalemegdana

29.10.2020

14:15 >> 20:01

0

Autor: Jovana Vrećo

Sve kamere će biti uklopljene u ambijent Beogradske tvrđave

Zaštita: Dogodine se uvode kamere za dodatno obezbeđenje Kalemegdana
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački

Projekat nadzornih kamera na Kalemegdanu, koji će biti gotov do kraja godine, omogućiće da ovaj turistički kompleks bude dodatno obezbeđen, potvrdili su za 24sedam iz JP “Beogradska tvrđava”.

Kako objašnjavaju, do kraja ove godine biće završena tehnička dokumentacija za sistem video nadzora, koji podrazumeva idejno rešenje i projekat za izvođenje radova. Potom će se na osnovu tog projekta znati svi detalji – broj kamera, lokacije, pokrivenost površine, vrsta kamera…

Iz ovog preduzeća kažu da je bitno istaći da će kamere svakako biti uklopljene u ambijent tvrđave, kao kulturno-istorijske celine, značajne ne samo za Beograd, već i za Srbiju.

Trenutno, na zaštiti spomenika radi fizičko-tehničko osoblje koje 24 sata brine o kompleksu, ali bi ovim projektom kulturno dobro trebalo dodatno da bude zaštićeno,

Podsetimo, nedavno je počinjen i vandalizam na Kalemegdanu, kada su nepoznati počinioci oskrnavili postament “Pobednika”, Stambol kapiju i Ali-pašino turbe.

Još jedan slučaj zabeležen je polovinom maja kada su počinioci provalili u Veliki barutni magacin na Kalemegdanu i oborili rimsku statuu koja datira s kraja 2. veka, i tom prilikom je skulptura prepolovljena, a sada joj predstoji jednogodišnja restauracija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike