Pančevački most u drugačijem svetlu: Očekuje se obnova dotrajale konstrukcije

30.10.2020

14:23

0

Pančevački most u drugačijem svetlu: Očekuje se obnova dotrajale konstrukcije
Copyright Pančevački most Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović

Javna nabavka za izradu tehničke dokumentacije za rušenje i izgradnju prilaznih konstrukcija Pančevačkog mosta objavljena je, a rok za dostavljanje ponuda je do kraja novembra, saopštili su iz JP “Putevi Srbije”.

Most preko Dunava, kao i njegove prilazne konstrukcije, uveliko su “zrele” za obnovu, a 2006. godine detaljnim pregledom betonskih rekonstrukcija utvrđen je veliki broj oštećenja, dok su 2008. uočena još veća pogoršanja i to na osnovnim konstruktivnim elementima.

Kako se navodi u dokumentaciji, otklanjanje određenih oštećenja svrstano je u hitne mere.

Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

Prema prvoj proceni, vrednost javne nabavke iznosi oko 70 miliona dinara, bez poreza na dodatu vrednost. U dokumentaciji koju je objavilo JP “Putevi Srbije”, navodi se da oni koji se jave na poziv, u obavezi su da rešenje daju u skladu sa odredbama tri Plana detaljne regulacije.

U pitanju su plan prostora između Bulevara despota Stefana, Ulice mitropolita Petra, Dragoslava Srejovića i Mije Kovačevića, sa denivelisanom raskrsnicom “Pančevački most”, kao i Plan detaljne regulaciije saobraćajnice Nova Dunavska, od Pančevačkog mosta do puta za Adu Huju i dela područja za Adu Huju.

Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

Pančevački most jedan je od dva mosta koji se nalaze na Dunavu, a prvobitni naziv “Most kralja Petra Karađorđevića” dobio je po svom neimaru. Davne 1935. godine svečano ga je otvorio knez-namesnik Pavle Karađorđević.

Most na Dunavu nije preživeo Drugi svetski rat, jer ga je na samom početku rata srušila jugoslovenska vojska u noći između 10. i 11. aprila 1941. godine, sa namerom da uspori napredovanje nacista.

Obnovljen je 1946. godine, a prvi voz preko njega prešao je 7. novembra iste godine, dok je drumski deo pušten u saobraćaj za najznačajniji praznik ondašnje Jugoslavije, 29. novembar.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike