Otvoren Festival Evrope na Kalemegdanu: "Bolji smo zajedno"

14.05.2022

16:52

0

Na Kalemegdanskom šetalištu su postavljeni štandovi koji predstavljaju zemlje članice, na kojima građani mogu da probaju i slatkiše ili neku specifičnu hranu te zemlje

Otvoren Festival Evrope na Kalemegdanu: "Bolji smo zajedno"
79b19f25489a0b507e746ca5c9b81a5c_3475169829 - Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je otvaranju Festivala Evrope, koji se danas održava na Savskom šetalištu na Kalemegdanu pod sloganom "Bolji smo zajedno". 

On je u prisustvu ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žofrea obišao štandove 17 zemalja članica unije i poručio da je Srbiji mesto u zajednici evropskih zemalja.

Na Kalemegdanskom šetalištu su postavljeni štandovi koji predstavljaju zemlje članice, na kojima građani mogu da probaju i slatkiše ili neku specifičnu hranu te zemlje, ali da se upoznaju i sa kulturnom ponudom i čak dobiju i knjige na jeziku zemlje.

Beoinfo
 

Pored zemalja članica štandove imaju i Ministarstvo za evropske integracije, Evropski pokret u Srbiji, ali predviđene su i razne aktivnosti za decu, EU kviz, kao i muzički program.

Vesić je istakao da su vrednosti Evropske unije solidarnost i zajednički život u okviru evropske porodice.

- Srećni smo jer se Srbija nalazi na evropskom putu i ubeđeni smo da ćemo postati deo EU, jer to je prirodno mesto Srbije. Mi smo deo Evrope i stari evropski narod. Evropa treba da bude solidarna, da zajednički rešava probleme, a to može da se uradi samo kroz format kakav je EU - istakao je Vesić.

On je dodao da je najveća vrednost Evropske unije za Srbiju i Beograd što podižemo standarde u društvu.

- Bilo da je reč o upravi, zdravstvu ili obrazovanju, koje bi teško sami tako brzo mogli da dostignemo. Pored pristupnim fondovima i ulaganja u infrastrukturu, standardi su najveća dobit od EU, jer će naše društvo živeti kao svi drugi narodi u Evropi - ukazao je Vesić.

Beoinfo
 

Ministarka Joksimović je naglasila da je Srbija jasno na evropskom putu, bez obzira na brojne probleme koji danas postoje u Evropi, kao i izazove sa kojima se suočava i naša zemlja.

- Smatramo da Srbija ima šta da da Evropskoj uniji i doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU. Građani Srbije, uz sve probleme jasno žele evropsku budućnost, što Evropa i prepoznaje – navela je Joksimović.

Ona je podsetila da Srbija u procesu pristupanja EU može da koristi predpristupne fondove.

Beoinfo
 

- Posebno fondove iz zaštite životne sredine koji se u Srbiji i Beogradu implementiraju u poslednjih sedam, osam godina, ali i programe za mlade, studente i njihovo bolje školovanje, kao i bezvizno putovanje - navela je resorna ministarka.

Emanuele Žofre je istakao da je EU od osnivanja do danas veliki mirovni projekat, koji se razvio kroz saradnju evropskih zemalja.

- Evropska unija za građane Srbije je prilika za bolje poslove i bolji život. Da građani Srbije imaju priliku da žive život onakav kakav žele i zato sa Vladom Srbije gradimo put za njene građane - ukazao je Žofre i zaključio da slogan festivala „Bolji smo zajedno” ukazuje da je Srbiji i EU bolje zajedno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike