Ko truje pse po Dorćolu? Vlasnici ljubimaca uznemireni, pored roze i žutog praha, neko "seje" i smrtonosnu nevidljivu supstancu

31.03.2022 | 17:30

Autor: Jovana Beloica

Slučaj "Kalemegdan" i dalje se pamti

Copyright Pixabay

Bilo je strašno! Moj pas Mališa povraćao je na svakih 15 minuta. Odmah smo otišli do naše veterinarke. Krvna slika je pokazala anemiju. S obzirom na to da se dogodilo iznenada, odmah smo posumnjali da može biti posledica trovanja. U ambulanti smo videli i druge pse sa istim problemima, ovako za 24sedam počinje priču Dragoslava S., čiji je ljubimac preminuo pre nekoliko dana usled, kako se sumnja, otrova koji je uneo u svoj organizam prilikom jedne šetnje u parku na Starom gradu.

Sve se desilo pre oko tri nedelje, kada su šetali ulicama u svom komšiluku, kako Dragoslava kaže - uobičajenom putanjom, od Žorža Klemansoa, preko Mihizove, Francuske, Venizelosove...

Iako se nakon odlaska kod veterinara, posle prve terapije, činilo da sve ide nabolje, Mališino stanje se opet pogoršalo. Ona dodaje da su tih dana, dok su išli na infuzije, videli još četiri psa koja su bnila otrovana.

- Uradili smo tada i krvnu sliku, koja je pokazala anemiju, što, kako nam je rečeno, može da bude posledica trovanja, te da neki psi imaju isto. Malo mu je opet bilo bolje, a onda je krenulo da mu bude baš loše, više nije bilo trombocita, urađena mu je transfuzija krvi od drugog psa, ali je on ubrzo dobio unutrašnje krvarenje - priča naša sagovornica.

Ističe da je u svim ostalim slučajevima, kako je saznala u razgovoru sa drugim vlasnicima pasa, bila skoro identična situacija i da su bili na sličnim lokacijama.

- Niko od nas nije video otrov u tim delovima grada gde smo šetali ljubimce. Nismo videli da su nam psi nešto pojeli, stoga je najverovatnije nešto bilo posuto po travi, te su to psi polizali i uneli u svoj organizam - rekla je Dragoslava.

Bez odgovora

Naša sagovornica naglašava da želi da apeluje na sve ljude da u tom delu Starog grada povedu računa kada šetaju svoje pse, jer je ta supstanca, zbog koje je, nažalost, preminuo njen Mališa, nevidljiva, te se mora na svaki njihov korak paziti.

Ipak, kako dodaje, pokucala je na više adresa, te kontakirala sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine, JKP "Veterina Beograd", pa i JKP "Gradsko zelenilo", kako bi saznala da li su možda neke supstance, kao na primer otrov za pacove, prskani u tom delu grada.

Iz "Zelenila" su rekli da ne koriste rodenticide (jer nisu registrovani za tu vrstu usluga), kao i da od završetka prethodne vegetacione sezone (oktobra 2021. godine), ništa od pesticida nije koršćeno na travnjacima, kao ni na ostaloj niskoj vegetaciji i čvstim zastorima.

Pixabay/ Peggychoucair
 

- Preparat koji je korišćen od početka godine za tretiranje sadnica (srednja i visoka vegetacija) na teritoriji celog grada, pa i Starog grada, jeste plavo ulje koje spada u klasu funkicida, čiji je sastav mineralno ulje i bakar oksihlorid. Ovaj preparat se koristi u organskoj proizvodnji i ekološki je prihvatljiv. Koristi se u preporučenim koncentracijama, lokalno i kontrolisano, tretiranjem leđnim prskalicama. Na površini koja se tretira, postavljaju se obaveštenja da je tretiranje u toku i da je tu zonu potrebno izbegavati u momentu tretiranja - naveli su u odgovoru.

Takođe, iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine su naveli da na teritoriji te opštine nisu nanošeni biocidni proizvodi u poslednjih mesec dana.

Direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić istakao je za 24sedam da prijava o ovim slučajevima nije bilo, ali ukoliko ih bude, njihove ekipe će svakako reagovati.

Budimir Grubić Printscreen/ Youtube
Direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić

- Otrovi za pacove je kumulativan otrov. U zavisnosti od veličine psa, uzimanje određene količine toga može da izazove reakciju u organizmu životinje, ali tek posle mesec dana. Izaziva nekontrolisano unutrašnje krvarenje - naveo je Grubić, i naglasio da kod ove vrste trovanja povraćanja nema.

Otrovi širom grada

Pored Starog grada, sugrađani su na društvenim mrežama takođe objavljivali fotografije bačenih otrova, navodeći lokacije poput Bulevara Milutina Milankovića na Novom Beogradu, ali i Mileševske ulice na Vračaru.

Printscreen/ Instagram, @mojbeograd_rezerva
 

"Kalemegdan" još svi pamte

Podsetimo, pre dve godine na Kalemegdanu je smrtno otrovano nekoliko vlasničkih pasa. Dežurne ekipe JKP "Veterina Begrad" su izašle na teren, a direktor tog preduzeća Budimir Grubić je istakao da su odmah odreagovali da saznaju o čemu se radi i o kojoj vrsti trovanja je reč.

Tada, kako je naveo, nije postojala intoksikacija uneta preko hrane.

- Nema povraćanja, nema visoke temperature, samo ataksija, odnosno spoticanje, nestabilan hod i nemogućnost koordinacije pokreta - naveo je tada on, i dodao da se sumnja da je neko prosuo određenu hemijsku supstancu, koja se može kupiti u farbama.

- To može da bude formaldehid, ili ketoni ili bilo šta što je vezano za farbe, boje, lekove, ili tako nešto što je upila zemlja, a da je toga bilo dovoljno, i da je, tokom današnjeg dana, kada je bilo sunčano, moglo da isparava - naveo je Grubić, i dodao da se sumnja da su psi to onda onjušili i uneli u sebe.

Razorni žuti i roze prah

Roze prah je dikumarol, kumulativni otrov, koji ima odloženo dejstvo i koji ne daje akutnu sliku. Kod životinje dovodi do difuznog unutrašnjeg krvarenja, odnosno životinja posle izvesnog vremena iskrvari.

Privatna arhiva
 

S druge strane, tu je i žuti prah, kreozan, koji je zabranjen kako kod nas, tako i u Evropskoj uniji, pa je upitno i kako neka osoba uopšte dolazi do njega. Žuti prah izaziva stravično podizanje temeprature i razara želudac, što znatno ubrzava proces uginuća životinje.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam