Bolesnoj deci pravila palačinke, donosila sveske i knjige da ne zaostaju: Ko je učiteljica Draga po kojoj će škola u Rakovici dobiti ime?

31.03.2022

06:19

1

I neće samo na tabli škole stajati ime Drage Stanojković, već će, zahvaljujući inicijativi građana, i ulica pored, u kojoj je živela, takođe, dobiti njeno ime

Bolesnoj deci pravila palačinke, donosila sveske i knjige da ne zaostaju: Ko je učiteljica Draga po kojoj će škola u Rakovici dobiti ime?
Učiteljica Draga - Copyright Printscreen/RTS

U protekle dve pandemijske godine i đaci i roditelji su imali priliku da shvate koliko je velika uloga učitelja i nastavnika. Međutim, jedna učiteljica se istakla pre korone. A nije samo zato što je bolesnoj deci lično pravila palačinke i donosila sveske i knjige da ne zaostaju u gradivu. Da li će škola u selu Rakovica dobiti ime po učiteljici Dragi Stanojković?

Nadežda Milošević, bivša učiteljica i koleginica Drage Stanojković kaže da je između njih bilo nešto neraskidivo.

- Ali nije samo prema meni, i prema ostalim kolegama isto, a tek prema deci to je ono što je najbitnije. Voleti decu, e to je bila ona -priseća se 92-godišnja baka Nadežda, koja je sa Dragom Stanojković provela ceo radni vek u ovoj školi.

Mnoge generacije su ispratile zajedno. Poslednju generaciju učiteljica Draga ispratila je 1999. godine. Iako selo Rakovica ima 3.000 stanovnika, skoro u svakoj porodici čuli su za učiteljicu Dragu. Inicijativu je za sada potpisalo blizu 1.000 ljudi, a ideja da škola dobije novi naziv potekla je od njenih bivših đaka i njihovih roditelja.

- U mojoj generaciji nisu svi imali iste uslove kod kuće, pa je svakom detetu za rođendane kupovala poklone, bila nam je kao majka, nikad nije prošao dan da nas ne stavi u krilo i onda zajedno pregledamo domaći - ispričao je Đorđe Pantović, bivši učenik.

- Pamtiću uvek osmi mart kada su njeni bivši đaci dolazili ispred kuće i kada nisu hteli da odu sve dok joj ne daju poklon iako ih je ona odvraćala - rekla je Marija Stanojković, bivša učenica i rođaka.

Printscreen/RTS
 

Učenici kažu da su deca najviše volela njene palačinke, a kada bi neko od njih bio bolestan, ona bi išla kod njih da pokaže šta su tog dana radili u školi.

- Jednom prilikom me je pozvala i rekla - možeš li da dođeš moramo da pričamo. Ja sam odmah mislila da je nešto loše, a ona mi je rekla da je moj sin dobar u glumi i da bi trebalo da ga upišem, dokaz da je o svakom đaku vodila računa - kaže Tatjana Pantović, roditelj bivšeg učenika.

- Osim toga što je bila izuzetan pedagog i vaspitač, ona je znala da bude i domar i ložač, higijeničarka i zato su ljudi krenuli samoinicijativno u ovo - kaže Ljiljana Nakić, predstavnik meštana u selu Rakovica.

I neće samo na tabli škole stajati ime Drage Stanojković, već će, zahvaljujući inicijativi građana, i ulica pored, u kojoj je živela, takođe, dobiti njeno ime. U Opštini Voždovac su to potvrdili.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike