Briga o životnoj sredini: Na Adi Ciganliji posađena nova stabla umesto nelegalno posečenih

12.03.2022

15:19

0

Neko je verovao da će krčenjem divnog drvoreda steći profit, ali na njegovu veliku žalost, preračunao se - rekao je Nikodijević

Briga o životnoj sredini: Na Adi Ciganliji posađena nova stabla umesto nelegalno posečenih
cd0144e0c97c49468f1b9be28593b708_6736242034 - Copyright Beoinfo

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovali su danas u sadnji drveća na Adi Ciganliji, nekoliko dana nakon što su za sada nepoznata lica preko noći posekli i zasekli nekoliko stabala u delu sa makiške strane jezera. 

Zajedno sa njima u sadnji deset sadnica učestvovali su i Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda, Srđan Kolarić, predsednik GO Čukarica, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, te predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, JKP „Zelenilo – Beograd” i JP „Ada Ciganlija”, uz podršku javnih ličnosti i kulturnih poslenika.  

Nikodijević je podsetio da je Ada Ciganlija omiljeno izletište Beograđana, te da je godišnje poseti od četiri do pet miliona ljudi.

Beoinfo
 

- Različiti sadržaji, pre svega otvorenog tipa, dostupni su građanima zbog čega je svako stablo važno. Ovo što se desilo jeste vandalizam neviđenih razmera. Neko je verovao da će krčenjem divnog drvoreda steći profit, ali na njegovu veliku žalost, preračunao se. Ovom sadnjom, kao i uređenjem prostora u dečje igralište, sačuvaćemo ga za posetioce Ade. Poslednjih osam godina nijedno jedino stablo nije posečeno na Adi Ciganliji, naprotiv, obnavlja se šumski fond i povećava površina pod zasadima i uopšte zelene površine - rekao je Nikodijević.

On je najavio da će tako biti i ubuduće, te da će svaki pokušaj ovakvog huliganstva biti osujećen i onemogućen. Zahvalio je na kraju JP „Ada Ciganlija” jer su na vreme reagovali i podneli krivičnu prijavu.

Vesić je naveo da je ovo uradio neko ko misli da može da radi šta hoće sa životnom sredinom.

- Sadnice su zasađene nedaleko od mesta gde se vandalizam desio, a na samoj lokaciji „Sadišom” ćemo zasaditi veće drveće. Istovremeno, ovaj prostor ćemo proglasiti zelenom površinom, na kojoj će biti izgrađeno dečje igralište – istakao je Vesić.

Tako ćemo se boriti protiv huligana, poručio je Vesić, izražavajući nadu da će policija pronaći počinioce i da će odgovarati prema zakonu.

Predloženo je da se deo posečenog drveta stavi pod staklo sa upozorenjem da se to ne čini i da će biti strogo sankcionisano. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike