Gradski urbanista otkrio kada će biti završen prvi deo Linijskog parka: Oaza u srcu Beograda - deo ekološke politike

02.03.2022

16:26

0

Ovaj park će se prostirati od Beton hale do Pančevackog mosta, a ukupna dužina tog parka biće 4,6 kilometara

Gradski urbanista otkrio kada će biti završen prvi deo Linijskog parka: Oaza u srcu Beograda - deo ekološke politike
Linijski park (6) - Copyright Beoinfo

Radovi na izgradnji prve celine Linijskog parka u Beogradu, koji obuhvataju prostor od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova, trebalo bi da budu završeni početkom juna, kada se očekuje da će početi radovi na izgradnji druge celine, izjavio je danas glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

On je za Tanjug naveo da druga celina obuhvata prostor u okviru Kule Nebojša, između Dunava i bedema tvrđave.

- To će biti uređeno na malo drugačiji, savremeniji način, a sve u skladu sa konceptualnim rešenjima koja smo putem konkursa dobili od mladih arhitekata koji su radili rešenja za svih deset celina Linijskog parka - rekao je Stojčić.

24sedam/Katarina Mihajlović
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić

Dodao je da je izgradnja prve dve celine, za šta je zaduženo JKP "Zelenilo Beograd", prioritet za ovu godinu, a da će paraleleno sa tim radovima Sekretarijat za investicije u naredne tri nedelje raspisati javnu nabavku za projektovanje i izvođenje preostalih celina, od treće do desete.

Očekuje se, rekao je Stojčić, da radovi na nekim od tih celina mogu početi već početkom septembra.

Naveo je da je u okviru radova planirana i revitalizacija bedema Beogradske tvrđave, koji je porušen kada je građena pruga u tom delu grada.

- Ima tu puno elemenata koje smo dogovorili sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture i sve je to sastavni deo celokupnog projekta Linijskog parka - rekao je Stojčić.

Osim tih radova, naveo je da će Linijski park imati puno zelenila, dečija igrališta, prostore za sport i rekreaciju, prostore za boravak starijih sugrađana, amfiteatre za kulturne aktivnosti...

- Sve su to sadržaji koji će ovaj prostor, siguran sam, definisati kao jedan od najznačajnijih i najinteresantnijih za grad Beograd kako za rekreaciju tako i za kulturu, ali i za kvalitet vazduha - rekao je Stojčić.

Linijski park će se prostirati od Beton hale do Pančevackog mosta, a ukupna dužina tog parka biće 4,6 kilometara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike