Otkriven spomenik Petru Nikolajeviću Moleru - čoveku koji je doživeo "sudbinu Srbije" (FOTO)

01.03.2022

15:02

0

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je napomenuo da je Moler bio prvi predsednik vlade u modernoj Srbiji posle oslobođenja od Turaka zapravo bio slikar

Otkriven spomenik Petru Nikolajeviću Moleru - čoveku koji je doživeo "sudbinu Srbije" (FOTO)
Petar Nikolajevič Moler (1) - Copyright Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednik Udruženja zavičajnog društva "Hadži Ruvim" iz Babine Luke Nikola Spasojević otkrili su danas spomenik Petru Nikolajeviću Moleru u Parku srpsko-grčkog prijateljstva u istoimenoj ulici.


Događaju su između ostalih prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik opštine Vračar prof. dr Milan Nedeljković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, kao i dalji potomak Petra Nikolajevića Molera Stefan Stefanović

Vesić je istakao da je priča o Petru Nikolajeviću Moleru priča o sudbini Srbije, napomenuvši da je on kao prvi predsednik vlade u modernoj Srbiji posle oslobođenja od Turaka zapravo bio slikar.

- Petar Nikolajević Moler je važna ličnost u istoriji Srbije i jedna od retkih koja povezuje Prvi i Drugi srpski ustanak uz kneza Miloša. On je prilikom opsade Loznice zbog nedostatka mastila pisao pisma svojom krvlju. Ubijen je, nažalost, od formalno turske, a suštinski srpske ruke, i to je takođe sudbina Srbije. Desilo mu se nešto slično što se dogodilo njegovom prvom voždu Karađorđu. Danas je vreme da se sećamo svih onih koji su zaslužni za Srbiju, Karađorđevićevaca i Obrenovićevaca, kao i svih onih koji su na različite načine želeli dobro Srbiji. Petar Nikolajević Moler svakako zaslužuje da ga se sećamo, a podizanje spomenika njemu samo je deo kulture sećanja koju sprovodimo poslednjih osam godina - rekao je Vesić.

Prema Vesićevim rečima, mnogi srpski vladari su u proteklom periodu dobili spomenik u Beogradu, poput Stefana Nemanje, kojim se vraća sećanje na srednji vek i Nemanjiće. U narednom periodu, kako je istakao, još nekoliko spomenika će biti podignuto.

- U narednim danima biće podignut spomenik Aleksandru Deroku, koji je na mnogo načina zadužio naš grad. Tokom proleća biće podignut spomenik Branku Pešiću, jednom od dvojice najboljih gradonačelnika Beograda u 20. veku, a potom će biti objavljen konkurs za podizanje spomenika Dijani Budisavljević. Spomenike će dobiti i Vasko Popa, Meša Selimović, Miloš Crnjanski i kralj Aleksandar Karađorđević. Na ovaj način pokazujemo koliko nam je važno da čuvamo svoju istoriju, jer ako se ne sećamo svoje istorije i ako je ne poštujemo, onda nećemo moći da donosimo pravilne odluke u budućnosti - poručio je Vesić.

Stefan Stefanović je zahvalio Gradu Beogradu na podizanju spomenika njegovom pretku i još jednom napomenuo da je Moler bio i slikar i predsednik Narodne kancelarije tada prve vlade u oslobođenoj Srbiji.

Nikola Spasojević je takođe zahvalio Gradu na velelepnom spomeniku vojvodi Petru Nikolajeviću Moleru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike