"Telo bi do sada isplivalo da se Matej udavio": Stručnjak za bezbednost otkrio ključnu stvar u potrazi za Splićaninom

21.02.2022

14:23

0

Njegovi najbliži ne gube nadu, a srpska policija ne odustaje od potrage

"Telo bi do sada isplivalo da se Matej udavio": Stručnjak za bezbednost otkrio ključnu stvar u potrazi za Splićaninom
recna policija matej - Copyright Antonio Ahel/ATA Images/MUP RH

"Njegovo telo bi do sad isplivalo, jer su se stekli uslovi za to", rekao je za Kurir televiziju Nikola Antić sa Instituta za bezbednost povodom nestalog Splićanina, Mateje Periše (27), za kojim potraga traje već mesec i po dana. 

Njegovi najbliži ne gube nadu, a srpska policija ne odustaje od potrage, jer jedan trag vodi do drugog i teorije o mogućem razlogu nestanka se menjaju.

Nikola Antić sa Instituta za bezbednost smatra da bi Periševo telo do sada isplivalo, jer su se stekli uslovi za to.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Mislite da bi telo isplivalo da se nalazi pod vodom? Dosad bi se stekli uslovi. Prošlo je dosta vremena od trenutka, ako hipotetički kažemo da je došlo do davljenja. Ima dosta otpada u reci, jedino je zapeo negde dole ili zakačio. Možda ga nešto drži dole. Temperatura reke koja je sad, dovoljno je 20-30 dana da unutrašnje šupljine krenu da se pune metanom. Do sada je trebao da ispliva ako se udavio, to što nije isplivao sugeriše da je zapeo negde - rekao je Antić gostujući u emisiji "Puls Srbije".

Takođe, stručnjak za bezbednost iz kriminalnog centra DBA Ratomir Antonović smatra da postoji puno nerazjašnjenih okolnosti kada je nestanak Mateja Periša u pitanju.

MUP Srbije
 

- Uvek moramo da uzmemo u obzir okolnosti. Po mojoj proceni, ako je Periš te večeri ušao vodu, izdržao bi pet do 10 minuta maksimum dok ne nastupi hipertermija. Imamo dosta nerazjašnjenih okolnosti. Mi ni ne znamo da li je Periš zaista ušao u vodu one večeri, na onom snimku gde se vidi da nešto pluta ne možemo da tvrdimo da je to Matej - kaže Antonović.

Antić je potom objasnio do detalja kako ronioci vrše pretragu reke i na kojoj dubini.

- Naše dubine na Savi i Dunavu nisu veće od 10 metara. Zavisi dosta od toga kako je Matej bio obučen isto. Ono što je roniocima bitno da znaju jeste mesto, vreme i šta je čovek imao na sebi. Onda radimo procenu koja je to dubina na kojoj je telo moglo da potone. Dolazimo na to mesto gde je procena da je telo ušlo u vodu i puštamo se da nas voda nosi, tad kad nas nosi voda mi rukama pretražujemo. To možemo da radimo samo prva tri dana, posle se to menja, struje se menjaju. Nije ista ni brzina ni pravac vode. Taj pravac nije isti na svim dubinama. Ako smo se iznivelisali da tražimo na dubini od dva metra, pravac se razlikuje od dubine od pet metara. Varijanta da će ronilac posle pet do šest dana da pronađe telo je ravna verovatnoći da ćete u plastu sena da pronađete iglu - objasnio je Antić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike