Šta piše u akcionom planu zapošljavanja u Beogradu za 2022. godinu? Nezaposlenima subvencije veće i od 2.000 evra

15.02.2022

19:30

0

Grad svojim budžetom za 2022. godinu predvideo 15 miliona dinara za subvencije za zapošljavanje, stručnu praksu i subvencije za samozapošljavanje teže zapošljivih osoba

Šta piše u akcionom planu zapošljavanja u Beogradu za 2022. godinu? Nezaposlenima subvencije veće i od 2.000 evra
profimedia-0629969992 - Copyright Profimedia

Broj nezaposlenih u Beogradu u trećem kvartalu prošle godine iznosio je 74.500, što je za 2.600 manje u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Tako je prema Anketi o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku, Beogradski region, pored Vojvodine, imao najpovoljniju stopu nezaposlenosti u čitavoj državi i to 8,8 odsto.

Dobri podaci došli su i iz evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), prema kojima je u novembru prošle godine bilo 60.168 nezaposlenih što je za čak 6.500 ljudi manje nego u januaru iste godine.

Dakle, podaci pokazuju da se broj nezaposlenih u Beogradu smanjuje. 

Prema NSZ najviše ima građan koji posao nađu za najviše tri meseca i njih je oko 9.000, dok na posao čeka godinu do dve 7.821 nezaposlenih. Za njima slede građani koji posao čekaju više od 10 godina.

Profimedia
Ilustracija

 

Što se tiče delatnosti, najviše lica je prošle godine zaposleno u trgovini (19,4 odsto), administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima (16,4 odsto) kao i obrazovanju i prerađivačkoj industriji (po 10,8 odsto).

Inače, primetno je i to da su poslodavci prošle godine nudili posao preko NSZ-a za 24.172 radnika, što je 10,6 odsto više nego 2020. godine.

S obzirom na to da broj građana u Beogradu raste, a samim tim i potreba za zapošljavanjem napravljen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja u Beogradu za 2022. godinu.

Subvencije za teže zapošljive osobe

U tom planu se navode razne aktivnosti koje se sprovode na nivou grada, poput sajma zapošljavanja na kom mnogi građani nađu posao. Međutim, veoma su značajne subvencije za zapošljavanje koje se daju za teže zapošljive osobe i koje iznose 200.000 dinara po korisniku.

- Navedeni iznosi subvencije se za osobe sa invaliditetom, radno sposobne korisnike novčane socijalne pomoći i žrtve porodičnog nasilja uvećavaju za 20 odsto, tako da iznose 240.000 dinara po korisniku. Realizacija programa se prati 12 meseci - piše u akcionom planu.

Za samozapošljavanje 250.000 dinara

Postoji i podrška samozapošljavanju koja podrazumeva stručnu pomoć, obuku iz preduzetništva i subvencije za osnivanje radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva.

- Sredstva za samozapošljavanje u 2022. godini odobravaju se u vidu subvencije, u jednokratnom iznosu od 250.000 dinara po korisniku - piše u ovom planu.

Međutim, u slučaju samozapošljavanja osoba sa invaliditetom subvencija se odobrava u iznosu od 270.000 dinara po korisniku, takođe ako osniva firmu u kojoj će zasnovati radni odnos. I ovaj program se prati 12 meseci.

Javni radovi

Zanimljivo je da postoje i javni radovi koji se organizuju prvenstveno za angažovanje teže zapošljivih lica i u koja spadaju radno sposobni korisnici socijalne pomoći, viškovi zaposlenih i mnogi drugi.

Unsplash
Ilustracija

Poslodavac koji sprovodi javne radove zaključuje ugovor o zaposlenju u skladu sa propisima i javnim konkursom, a kojima se pokrivaju plate i drugi troškovi. 

- Planirano je organizovanje javnih radova u oblasti socijalnih i humanitarnih delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture i održavanja i zaštite životne sredine i prirode. Javni radovi mogu se organizovati i za oblast kulture na kojima se isključivo angažuju osobe sa invaliditetom - piše u ovom dokumentu.

Stručna praksa

Akcionim planom za zapošljavanje predviđena je stručna praksa. Kroz program stručne prakse finansiraju se lica koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanje za koje su stekla određenu vrstu i nivo obrazovanja ili koja su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita.

U akcionom planu piše da se njima na ime novčane pomoći i troškova prevoza isplaćuje mesečno 20.000 dinara za one koji imaju treći i četvrti nivo kvalifikacije, a 22.000 dinara onima sa šestim nivoom kvalifikacije ili 180 ESPB.

Lica sa najmanje šestim nivoom kvalifikacije i 240 ESPB dobijaju 25.000 dinara mesečno. 

S druge strane, poslodavac ima obavezu da stručno osposobi radnika tokom trajanja ugovora, dostavi Nacionalnoj službi da je finansirano lice redovno dolazilo na praksu i organizuje polaganje stručnog ili pripravničkog ispita za samostalan rad. 

Naravno, mora da obavestiti NSZ o svim promenama, omogućiti im se nadgledanje ugovornih obaveza ali i izdati potvrda o obavljenoj stručnoj praksi, odnosno položenom stručnom ili pripravničkom ispitu.

Inače, u akcionom planu se dodaje da je grad svojim budžetom za 2022. godinu, u delu budžeta Sekretarijata za privredu predvideo ukupan iznos od 15 miliona dinara za učešće u sufinansiranju i to za subvenciju za zapošljavanje, stručnu praksu i subvenciju za samozapošljavanje teže zapošljivih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike