U Beogradu za 10 sati čak 44 sudara! Najviše nezgoda izazivaju mladi, a sa probnom voze i noću!

02.02.2022

10:14

0

Prošle godine iz saobraćaja isključeno je čak 5.000 vozača sa probnom dozvolom

U Beogradu za 10 sati čak 44 sudara! Najviše nezgoda izazivaju mladi, a sa probnom voze i noću!
Profimedia

U Beogradu su se juče, za svega 10 sati, dogodile 44 saobraćajke, podaci su Uprave saobraćajne policije.

Najveći broj izazvali su mlađi vozači u alkoholisanom stanju. Vladimir Vida iz Uprave saobraćajne policije kaže za RTS da su oni najrizičniji u saobraćaju, a najviše nesreća izazivaju vikendom posle provoda.

Decembar i januar su bili teški meseci u Srbiji kada je reč o saobraćajnim nesrećama. Krajem godine poginulo je četrnaestoro mladih, a u januaru sedmoro mladih i jedno dete kao pešak na Novom Beogradu.

Upravo su saobraćajne nesreće najčešći uzrok smrtnosti kod mladih ljudi u Srbiji.

Pogine više od 100 mladih

U proseku, godišnje u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginu 102 mlade osobe, a bude povređeno više od 6.000 mladih. Najviše mladih vozača je povređeno u godini nakon polaganja vozačkog ispita i u prvoj godini vozačkog staža.

Vladimir Vida kaže da su mladi u saobraćaju rizična kategorija u celom svetu jer su neiskusni, skloni konzumiranju alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Smatra da situaciju nisu mogla da pomognu nova pravila o polaganju ispita 2012, a koja su usklađena sa EU.

- U auto-školama se uče tehnika vožnje i propisi, a da li će ih poštovati zavisi od njihovog stava. Nijedna auto-škola ne uči polaznike da prolaze kroz crveno i da prebrzo voze - kaže Vida i ističe da to zavisi i od porodice.

Najviše nesreća se, kaže, dešava vikendom.

- Skoro polovina se dogodi dva dana u nedelji, kada se mladi vraćaju iz provoda, dakle uglavnom noću - navodi Vida.

Voze sa probnom i noću

Podseća da je važenje probne dozvole produženo 2019. godine. Ipak, dešava se da i sa probnom dozvolom mladi voze noću, iako ne bi smeli.

- Imamo situaciju da mladi s probnom dozvolom noću izazivaju nezgode u kojima ima poginulih. Zašto su im roditelji dali vozila da upravljaju - upitao je Vida i dodao da je prošle godine iz saobraćaja isključeno čak 5.000 vozača sa probnom dozvolom.

Prošle godine je otkriveno i više od 1.500 vozača pod dejstvom narkotika. Samo u januaru ove godine bilo ih je 207, u odnosu na 122 koja su otkrivena u januaru 2021. godine.

Bonus video

instagram/Moj Beograd

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam