Prve fotografije otkrivenog spomenika: Monumentalna figura Stefana Nemanje pred očima javnosti (FOTO)

13.11.2020

11:33 >> 12:03

0

Delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova uskoro će biti u potpunosti završeno

Prve fotografije otkrivenog spomenika: Monumentalna figura Stefana Nemanje pred očima javnosti (FOTO)
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Veličanstveni spomenik Stefanu Nemanji, stacioniran na Savskom trgu, otkriven je danas, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da su radovi u poslednjoj fazi.

Delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova, spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, uskoro će biti u potpunosti završeno, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić objavio je fotografije koje pokazuju dokle se stiglo sa radovima, kao i da je na spomenik postavljena glava srpskog vladara.

– Građani već sada mogu da steknu utisak kako će se lepo ovaj spomenik uklopiti u ambijent novog Savskog trga. Osim visoke umetničke vrednosti, ovaj spomenik ima i ogroman istorijski i kulturni značaj za srpski narod. Stefan Nemanja je utemeljivač srpske države i kasnije srpskog carstva – na svom Fesjbuk profilu je napisao zamenik gradonačelnika i dodao da želimo celom svetu da pokažemo da kontinuitet srpske državnosti traje i opstaje više od 800 godina.

Bronzani monumentalni spomenik biće visok 23 metra, a do sada je potpuno postavljen postament, odnosno razbijeni vizantijski šlem, sa čije unutrašnje strane se nalaze mozaici sa detaljima iz života Stefana Nemanje i srpske istorije, koji su izrađeni istom tehnikom kao i mozaici u Hramu Svetog Save.

Pročitajte još:

Stefan Nemanja, glavom i bradom: Spomenik osnivaču srpske države dobio konačne obrise (FOTO)

Čuveni ruski vajar ne dolazi u Beograd: Epidemija koronavirusa odložila posetu Rukavišnjikova

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike