Veliki broj vernika tradicionalno ispred Hrama Svetog Save: Sa nestrpljenjem iščekuju ponoćnu liturgiju (FOTO/VIDEO)

06.01.2022

19:36

0

Svake godine dolazim sa decom ispred Hrama da zajedno palimo badnjak. To nam je tradicija - rekla je jedna sugrađanka za 24sedam

Veliki broj vernika tradicionalno ispred Hrama Svetog Save: Sa nestrpljenjem iščekuju ponoćnu liturgiju (FOTO/VIDEO)
badnje vece hram svetog save 0601 2022 foto sivacki (7 - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Veliki broj porodica sa decom okupio se ispred Hrama Svetog Save povodom paljenja božićnog badnjaka. 

Događaj su upriličili dečiji hor, kao i pripadnici Vojske Republike Srbije.

Četvorica građana su donela četiri velika badnjaka, a okupljeni narod dolazi na sredinu gde gore badnjaci.

- Svake godine dolazim sa decom ispred Hrama da zajedno palimo badnjak. To nam je tradicija - rekla je jedna sugrađanka za 24sedam.

Malo posle 16 časova otpočelo je paljenje badnjaka i molitva, a sugrađani nastavljaju da prilaze i prilažu svoje grančice.

Očevi i majke sa decom pale badnjake. Nakon završene molitve, dečiji crkveni hor otpevao je prazničnu pesmu "Oj, badnjače".

Okupljeni građani odlaze u hram Svetoga Save kako bi upalili sveće, a kako reporteri 24sedam sa lica mesta javljaju primetan je i veliki broj stranaca koji su došli kako bi videli tradicionalno paljenje badnjaka u Beogradu.

Veliki broj vernika koji se okupio ispred Hrama Svetog Save sa nestrpljenjem iščekuje ponoćnu liturgiju.

- Dolazim sa prijateljima ispred Hrama da palim badnjak već nekoliko godina. Sjajna je atmosfera. Uvek se osetim ispunjeno kada vidim koliko ljudi se skupi. Dočekujemo Božić u dobrom raspoloženju - rekao je za 24sedam jedan Begorađanin.

Božićna liturgija kao i svake godine biće održana u ponoć.

Vladika Stefan poručio je da je u slavu rođenja Isusa Hrista zapaljeno hrastovo drvo, koje je najzdravije i najsnažnije u našem rodu i našem narodu, a simbol je beskrvne žrtve koju svake godine prinosimo zato što želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas, a da nam Bog pošalje svaki blagoslov.

Printscreen/YouTube
 

Sutra, na dan Božića, u devet sati održaće se Sveta arhijerejska litugija koju će služiti njegova svetost patrijarh Porfirije u Hramu svetog Save.

Takođe, i sutra u 17 sati predviđeno je bdenje.

Praznična atmosfera u gradu

Prava praznična atmosfera vlada gradom, a građani se vesele uz taktove trubača.

Badnjak u Starom dvoru prvi put od Drugog svetskog rata

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić uneo je danas sa saradnicima badnjak u zgradu Starog dvora i čestitao građanima Badnji dan i predstojeći Božić. 

Vesić je istakao da se badnjak u Stari dvor unosi prvi put od Drugog svetskog rata.

- Prisustvujemo istorijskom činu jer posle 80 godina unosimo badnjak u Skupštinu grada. Današnji čin je dokaz da se grad i država vraćaju tradiciji, naravno koračajući u budućnost - naveo je zamenik gradonačelnika. 

On je podsetio da je Božić je najradosniji hrišćanski praznik - dan koji približava Boga čoveku i dan koji slavi ljubav, toleranciju i mir. 

- Srećan sam jer smo uspeli da pronađemo meru, poštujući veru i tradiciju, a istovremeno da se kao grad ubrzano razvijamo. Slaveći Božić, mi poštujemo praznike i svih drugih građanki i građana Beograda koji su druge veroispovesti. Kao što oni sa nama slave naš praznik, mi sa njima slavimo i njihove praznike. Tako Beograd ujedinjen u svojim različitostima poštuje svoju tradiciju i ubrzano se razvija - naveo je Vesić. 

Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski urbanista Marko Stojčić, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, te članovi Gradskog veća, gradski sekretari i predstavnici javnih preduzeća. Unošenju badnjaka je prisustvovalo i sveštenstvo Vaznesenjske crkve. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike