Beograđanka kancelarijski posao zamenila biciklom: Ženski Indijana Džons prešla na dva točka Aziju, pa stigla čak do Južne Amerike!

10.01.2022

07:15

2

Ova ciklonomatkinja svoju biciklističku turu od Patagonije do Aljaske započela je 30. decembra 2019, kada je odletela iz Evrope za Južnu Ameriku

Beograđanka kancelarijski posao zamenila biciklom: Ženski Indijana Džons prešla na dva točka Aziju, pa stigla čak do Južne Amerike!
235433702_10222922367862497_1155977757491180553_n - Copyright Facebook/Snežana Radojičić

Ženski Indijana Džons svoje putešestvije oko sveta započela je pre više od jedne decenije, kada je ostavila svoj korporacijski posao, sela na bicikl i uputila se u životnu avanturu na dva točka. 

U pitanju je Snežana Radojičić (54), rođena Beograđanka, spisateljica i moderni nomad, čiji biciklistički točkovi, nakon Azije i Okeanije, tragove ostavljaju po Južnoj Americi. 

Ova ciklonomatkinja svoju biciklističku turu od Patagonije do Aljaske započela je 30. decembra 2019., kada je odletela iz Evrope za Južnu Ameriku. 

Tačka polazišta bio joj je najjužniji naseljeni grad na planeti, argentinska Ušuaja, a plan joj je da stigne do najsevernije tačke – Aljaske. 

- Novu 2019. godinu provela sam u Ušuaji, a već u martu 2020. i u Južnu Ameriku je stigao virus, tako da sam ostala zaglavljena u Patagoniji, gde sam provela tri meseca u jednoj šumskoj kolibi, čekajući da vidim kako će se situacija s kovidom razvijati. Nakon Argentine, provela sam 18 meseci u Čileu, a sada se već osam meseci nalazim u Peruu, gde ću u džungli, sa jednim plemenom koje je poluadaptirano na savremeni svet, dočekati 2022. godinu - kaže Snežana za 24sedam.

Jeftini hrana i smeštaj 

Kada je reč o hrani, ciklonomatkinja objašnjava da je ona poprilično jeftina u Peruu, te da je u restoranu moguće jesti za dolar-dva. 

- Ovde jedem lokalnu hranu, kada je dostupna i kada mogu da je nađem, i to u restoranima, pošto je tako jeftinije nego da je sama spremam. Inače, Peru ima odlična jela. Bila sam iznenađena kada sam saznala da je po Mišlenovoj listi njihova kuhinja na trećem mestu u svetu - dodaje ona.
 
S druge strane, hrana u Čileu je dosta skuplja, te je zato Snežana pretežno kuvala na kamperskom gorioniku. 

- U Čileu je bilo drugačije, jer je to skupa zemlja, u rangu severne Evrope. Hranu sam kupovala na pijaci ili od seljaka na ulici u selima i spremala sam sve svoje obroke - kaže biciklistkinja. 

Kada je reč o smeštaju, Snežana navodi da nije nikakav problem naći adekvatan smeštaj, poput hostela koji koštaju pet ili šest dolara, a koje ona najčešće koristi kada je u gradovima. 

Inače, ona sa sobom uvek nosi šator, tako da joj mesto za spavanje nikada nije predstavljao problem.  

Putovanje oko sveta kao način života

Prema rečima ove ciklonomatkinje, putovanje oko sveta je njen način života u kojem nije vremenski i destinacijski ograničena. 

 - Svakodnevno vozim oko 60 kilometara, jer za razliku od ljudi koji imaju zacrtane početak i kraj, i koji su vremenski ograničeni, ja to nisam. Menjam svoje rute, planove, idem tamo gde mislim da će mi se dopasti. Pre svega, ja sam pisac u potrazi za pričama, i to je ono što me vodi na ovom putovanju – priča avanturistkinja. 

Stvari bez kojih ne kreće na put 

Kada je reč o pripremama pred put, Snežana kaže da postoji nekoliko stvari na koje se oslanja i bez kojih se ne bi usudila da krene na svoje putešestvije. 

- To su solarni punjači uz pomoć kojih mogu da punim svoje elektronske uređaje i prenosive memorije, kao i prečišćivač za vodu. Uvek nosim i čeonu lampu, mali džepni gorionik koji radi na drvca, set kašika, noževa i viljušaka - nabraja naša sagovornica. 

Pored toga, ciklonomatkinja nosi i letnju i zimsku garderobu, kamping opremu, kao i šator. 

Ističe da uvek vozi po malim, neasfaltiranim putevima, kako zbog bezbednosti, tako i zbog lepše prirode.
 
- Najlepša priroda, najzanimljiviji i najneobičniji ljudi, sve ono za čim tragam u stvarnom životu, nalaze se zapravo izvan glavnih saobraćajnica. Uz to, bezbednije je putovati malim, sporednim putevima, jer su veliki dosta frekventni - navodi Snežana. 

U planu joj je i nova knjiga 

Naša sagovornica je napisala šest knjiga na putu, a poslednja koja se zove "Planeta Japanaca" predstavlja putopisnu prozu o njenoj zasada omiljenoj zemlji - Japanu. 

- Realno je očekivati da će biti napisana i knjiga o Južnoj Americi, i to ne samo jedna, pošto imam i kolekciju kratkih priča koje pišem o plemenitim ljudima i čudima ljudske dobrote, a druga bi bila putopisna - zaključila je ova ciklonomatkinja. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike