San dug pet decenija konačno se ostvaruje: “Postojanje metroa prvi put će biti zakonom uređeno”

09.05.2021

13:03

0

Autor: Lj. S.

Gostujući na TV Pink Vesić je istakao da će taj projekat biti rezultat velike zajedničke saradnje Vlade Srbije i Grada Beograda

partners.alstom.com

Prošlo je više od pet decenija od kada su se u javnosti pojavile informacije da Beograd dobija metro, a ovog novembra ovaj veliki projekat konačno počinje da se radi, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Gostujući na TV Pink on je istakao da će taj projekat biti rezultat velike zajedničke saradnje Vlade Srbije i Grada Beograda, te da Vlada plaća metro, jer Grad to ne bi mogao iz svog budžeta.

partners.alstom.com

Tokom ovog meseca, poslanici Narodne skupštine glasaće o Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici, naveo je Vesić.

– To je prvi put da će Srbija zakonom urediti postojanje metroa. Tako će se steći svi uslovi za početak gradnje metroa, “Ežis” ubrzano projektuje i pred potpisivanjem smo ugovora za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije – rekao je Vesić, najavljujući da predstoje ugovori i sa “Alstomom” i “Power China”.

Pročitajte još

Istovremeno, različiti vagoni biće stavljeni na glasanje.

– “Šou rum” će biti u centru grada, gde će moći da se vide detalji u vezi sa budućim metroom. Najvažnije je da počinjemo da radimo istražne bušotine u centru grada. Velik deo toga već je urađen na trasi prve linije, a sada ulazimo u centar, recimo od Trga republike pa nadalje. Od toga zavisi kakva će ”krtica” za izgradnju metroa biti nabavljena. Na trasi metroa, posebno oko samih stanica, radimo registar rizika. Zavod za veštačenje obilazi svaku zgradu i utvrđuje stanje, a za zaštićene zgrade to čini Zavod za zaštitu spomenika. Od toga zavisi kakve ćemo mere zaštite preduzeti prilikom izgradnje metroa, što se inače radi svuda u svetu – istakao je zamenik gradonačelnika.

Prva linija, podsetio je Vesić, planirano je da bude završena 2028, a druga 2030. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti