Od inženjera “Energoprojekta” do bankara “Beobanke”: Majstori oživljavaju kostur višespratnice na Zelenom vencu (FOTO)

26.04.2021

19:40

0

Autor: Ljubica Stanković

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da će Grad, u skladu sa zakonom, dati podršku realizaciji tog projekta

Facebook/Goran Vesić

Višespratnicu na Zelenom vencu, danas poznatu kao zgradu “Beobanke”, okupiraće mnogobrojni radnici i građevinske skele, jer je novi vlasnik najavio početak rekonstrukcije za oko dva meseca.

Ovu informaciju je objavio na svom Fejbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i rekao da će Grad, u skladu sa zakonom, dati podršku realizaciji tog projekta.

Posted by Горан Весић on Понедељак, 26. април 2021.

Zgradu je 2017. kupila nemačka firma “Štatverk”, a čiji je vlasnik imao zamisao da napravi “zelenu” višespratnicu u cilju poboljšanja kvaliteta života u centralnoj gradskoj zoni – kako uticajem na smanjenje zagađenja i buke zelenim fasadama, tako i kraćim zadržavanjem vozila na ulici, čemu bi doprinela garaža u objektu.

Međutim, prema fotografijama koje je objavio zamenik gradonačelnika izgleda da se od tog projekta odustalo.

Od inženjera “Energoprojekta” do bankara “Beobanke”

Zgrada je prvobitno bila u vlasništvu “Energoprojekta”, koji ju je i sagradio za svoje potrebe 1960. godine, a čiji je idejni tvorac bila arhitektinja Milica Štetić.

Zgrada “Energoprojekta” odlikuje se nesumljivim kvalitetima istinske savremene arhitekture. U ovom ostvarenju došli su do izražaja osećanje za oblike, boje i proporcije i znalačka upotreba savremenih materijala. Ova zgrada je doprinos arhitektonskom uobličenju Beograda, značajan element njegove plastike, naročito kad se uzme u obzir doživljavanje grada u nailasku sa mosta.

— Časopis “Arhitektura urbanizam”, 1960.

Konstrukciju zgrade čini geometrijska mreža armirano-betonskih greda i stubova koja oslobađa unutrašnji prostor od stamenih zidova, dok je fasada bila napravljena tako da spolja nagoveštava vazdušastost unutrašnjeg prostora. U vreme izgradnje ovog objekta, to se postizalo staklenim fasadama, takozvanim zid zavesama, koje su bile lagane, strukturalne, a prostirale su se između dve tavanice.

Međutim, 1982. zgrada “Energoprojekta” se izmestila u Bulevar Mihajla Pupina, a tadašnje radno mesto inženjera i arhitekata palo je u ruke bankara “Beobanke”.

Stečaj usledio 20 godina kasnije

Zgrada Beobanke Printscreen/Google Maps

U stečaj “Beobanka” je otišla 20 godina kasnije (2002), nakon čega je višespratnica na Zelenom vencu utihnula.

Pročitajte još

Ona je pripala državi u postupku stečaja, koja je nameravala da tu prebaci javna tužilaštva, međutim, od toga se odustalo, te je grada oglašena za prodaju. Posle šest godina, 2017. godine, višespratnica je prodata nemačkoj firmi “Štatverk” za 4,25 miliona evra.

Skriveni “Stvaralac”

Delo Radmile Budisavljević, spomenik “Stvaralac” (ili “Projektant”), smešteno je na uglu ulica Zeleni venac i Carice Marije, ispred objekta nekadašnje grade “Energoprojekta”, a danas iza očiju građana, omeđeno netransparentnom ogradom.

Spomenik je svojom tematikom neposredna asocijacija na poslovnu delatnost “Energoprojekta” – prvobitnog vlasnika zgrade.

Najverovatnije je postavljen neposredno nakon podizanja objekta, 1960. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti