Najstarija poslastičarnica u gradu slavi jubilej: Slatka bajka "Pelivana" traje 170 godina, a jedna tajna se i danas čuva

23.05.2021

07:15 >> 13:30

0

Autor: Jovana Vrećo

Tradiciju čuvaju u porodici, prenoseći sa kolena na koleno, ljubav prema ovom zanatu

Najstarija poslastičarnica u gradu slavi jubilej: Slatka bajka "Pelivana" traje 170 godina, a jedna tajna se i danas čuva
Copyright Privatna arhiva/ Pelivan

Tačno pre 170 godina, na današnji dan, osnovana je najstarija poslastičarnica u Beogradu, ali i na Balkanu – “Pelivan”.

Porodična tradicija, bombardovanje i tajni recept

Sve je počelo od “slatke” pobede Mustafe Pelivanovića, poreklom Goranca, koji je na takmičenju osvojio glavnu nagradu boreći se na strani Srbije kao rvač, a koja je postala još “slađa” kada je odlučio da od dobijenih zlatnika otvori poslastičarnicu, u srcu grada, na Trgu republike.

Kao nezaobilaznu stanicu u Beogradu, “Pelivan” je pomenuo i Ivo Andrić u „Znakovima pored puta“.

Očevim stopama krenuo je i Mehmet, Mustafin sin, a posle njega i unuk Malić Pelivanović, koji je bio narodni poslanik neposredno nakon Prvog svetskog rata.

Čast da služe i mušteriju “plave krvi”, imali su u vreme Mustafinog unuka, Azira Pelivanovića, kome su na dvor isporučivali alvu.

Tako se, u bogatstvo zanata ove porodice ubraja i majstorsko svedočanstvo od Kraljevine Jugoslavije, iz 1936. godine, koje je dokaz da je njihovo umeće bilo, i za kralja, neprikosnoveno.

Privatna arhiva/ Pelivan

Nažalost, izvorna poslastičarnica stradala je u bombardovanju 6. aprila 1941. godine. Ipak, želja da tradicija opstane, pokrenula je Azira da, posle četiri i po meseca, otvori novu radnju, u Bulevaru kralja Aleksandra, gde se poslastičarnica i dan-danas nalazi.

Posao je 1994. godine nastavila ćerka Seija i njen muž Ahmad, koji je 80-ih došao iz Sirije u Beograd, da studira medicinu.

Posao je sada u rukama njihovih sinova, tri brata – Bare, Suhaiba i Mussaba, koji čuvaju tradiciju.

Može se reći da nema osobe koja kada kažete “sladoled” ne pomisli upravo na “Pelivan” i ovu poslasticu koju oni prave po istoj tajnoj recepturi koju je osmislio njihov deda Azir Pelivanović. U njegovo vreme, sladoled se prodavao u velikim količinama, a imali su majstore koje su nazivali  – bacači kugli, koji su mogli da sa velike udaljenosti ubace kugle u kornete.

Ukusi orijenta

Posle sladoleda, najtraženiji su tradicionalni orijentalni kolači – tulumbe, kadaif, baklava, alva, šampite, krempite…, kao i dobro poznata boza.

Humani cilj

Unazad nekoliko godina traje humanitarna akcija, koja se održava na rođendan poslastičarnice, u saradnji sa fondacijom NURDOR.

Privatna arhiva/ Pelivan

Tada se deli besplatan sladoled, a cilj je da zauzvrat kupci ili pošalju SMS za fondaciju ili doniraju neki novac kod volontera koji tog dana budu u “Pelivanu”.

Humanost je ove godine samo pauzirana, jer se tradicija pomera sa maja na jun, kada očekuju da će biti bolja epidemiološka situacija, te da će moći da obeleže ovaj jubilej.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike