“EU Karavan” u centru Beograda: “Značajan partner sa kojim radimo velike projekte”

09.05.2021

15:15

0

Događaji poput ovog današnjeg su važni jer kroz njih govorimo o konkretnim projektima i konkretnim ljudima kojima je Evropska unija dala svoju podršku - kaže gradonačelnik

Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić danas je, zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Beogradu Semom Fabricijem, prisustvovao obeležavanju Dana Evrope u Knez Mihailovoj ulici. Ovom prilikom postavljen je “EU Karavan” kod Delijske česme sa bogatim i interesantnim programom.

Gradonačelnik Radojičić je ovom prilikom istakao da se pre 71 godinu rodila ideja o Evropskoj uniji koja se razvijala kroz prethodne decenije i prolazila kroz različite i teške periode. Upravo to ovu ideju čini još plementijom i značajnijom.

– Evropska unija je značajan partner za Srbiju i Beograd, a sam podatak o četiri milijarde evra nepovratnih sredstava govori dovoljno o tom partnerstvu. Radimo značajne projekte kroz različite kredite evropskih banaka. Neki od njih su radovi na novoj dečjoj klinici Tiršova 2, i trenutno radimo na projektu za dobijanje građevinske dozvole. Vodimo računa da novac koji dobijemo od evropskih banaka iskoristimo na pravi način kako bismo napravili dečju kliniku po evropskim i svetskim standardima. Takođe, uz pomoć kredita evropskih banaka, uradićemo i kanalizaciju na levoj obali Dunava – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Beoinfo

On je dodao da Grad Beograd u saradnji sa evropskim partnerima radi na poboljšanju energetske efikasnosti i unapređenju kvaliteta životne sredine kroz projekte rekonstrukcije četiri značajna objekta u Beogradu, a to su Gradska biliblioteka, Hitna pomoć, Studentska poliklinika i stacionar, za šta su takođe dobijeni krediti i nepovratna sredstva evropskih banaka.

Gradonačelnik Beograda je naglasio da se kroz ovaj projekat šalje poruka da je energetska efikasnost Beogradu izuzetno važna kao i svi projekti koji se tiču poboljšanja kvaliteta životne sredine u Beogradu.

– Zahvaljujem ambasadorima svih zemalja koji pomažu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Događaji poput ovog današnjeg su važni jer kroz njih govorimo o konkretnim projektima i konkretnim ljudima kojima je Evropska unija dala svoju podršku. Ovde danas imamo priliku da neke od tih projekata vidimo i zbog toga pozivam Beograđane da dođu, pogledaju izložene projekte i uvere se kako dobro sarađujemo sa Evropskom unijom – rekao je Radojičić.

RINA

On je istakao da je, povodom obeležavnja Dana Evrope, u Knez Mihailovoj ulici data mogućnost da se na moderan način komunicira sa velikim evropskim gradovima.

– Imali smo mali performans sa umetnicima iz Kopenhagena. Umetnost i kultura su ono što povezuje ljude i stvara osnovu da se visoka politika realizuje. Umetnost i kultura bude najplemenitiji i najzdraviji deo u ljudima, i zato nam je važno da na ovakvom skupu u Beogradu imamo i takve performanse. Radujem se što će ovaj ,,EU Karavan” obići još deset gradova u Srbiji i verujem da će poruka koju nosi, dodatno ojačati saradnju sa Evropskom unijom. Nadam se da ćemo imati sve bolje odnose i na kraju ostvariti cilj da Srbija konačno bude deo Evropske unije – kazao je prvi čovek prestonice.

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici istakao da je 9. maj dan kada je rođena Evropska unija i da se ovaj dan slavi i u Beogradu, ali i širom sveta.

Beoinfo

– Povodom ovog dana imaćemo različite događaje. Sinoć smo zvanično započeli proslavljanje ovoga dana prijemom u Skupštini Grada Beograda i hvala gradonačelniku Radojičiću na tome. Ovog jutra u srcu Beograda počinjemo naš Evropski karavan. Evropska unija je divna ideja mira, jedinstva i tolerancije, koja nam priča brojne priče, koje ljude čine boljim. Mi smo se odlučili za interaktivnu izložbu i sada ovde oko nas imamo brojne kutije koje pričaju najrazličitije priče, iz Srbije i Evropske unije. Primer priče iz Srbije je priča o 200 lekara čije je zaposlenje omogućeno sredstvima Evropske unije, kako bismo pomogli u borbi protiv virusa korona – rekao je ambasador Fabrici.

Pročitajte još:

On je dadao da ovde imamo i priču o podršci Vrhovnom sudu da se reše stari nedovršeni slučajevi, ali i priče o pomoći poljoprivredi i medicini.

– Ovaj Karavan počinje u prestonici Srbije, a tokom maja će obići još deset gradova Srbije u kojima ćemo organizovati brojne, vrlo interesantne aktivnosti. Pozivam vas da uživate i pomognete da ispričamo sve priče koje će pomoći Srbiji da postane deo Evropske unije – rekao je ambasador Fabrici i zahvalio gradonačelniku Radojičiću i njegovom timu na pruženoj podršci i pomoći.

Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti