Vernici pristižu u manastir Ostrog: Na Veliki četvrtak obeležavaju se četiri važna događaja (VIDEO/FOTO)

02.05.2024

13:50

0

Sve pravoslavne crkve danas obeležavaju Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika

Vernici pristižu u manastir Ostrog: Na Veliki četvrtak obeležavaju se četiri važna događaja (VIDEO/FOTO)
Manatir Ostrog - Copyright Tanjug/Anđelko Utješanović

Veliki broj vernika iz regiona je, pred vaskršnje praznike, u poseti manastiru Ostrog, koji je najposećenija svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Na praznik Veliki četvrtak najviše vernika je došlo iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

U poseti Ostrogu su i brojne grupe stranaca iz raznih delova sveta.

U manastiru je jutarnja služba počela u sedam sati i u nastavku liturgija, a veliko bdenije sa čitanjem 12 "strasnih" jevanđelja biće služeno od 17 časova.

Sve pravoslavne crkve danas obeležavaju Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika na kojoj su ustanovljeni najsvetiji kanoni hrišćanske crkve i pre svih, sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije. Veliki Četvrtak jedan je od najznačajnijih događaja u toku Velike ili Stradalne nedelje u kojoj, prema hrišćanskom predanju, počinje i završava se Hristovo stradanje i njegova zemaljska misija za spas čovečanstva.

Na Veliki četvrtak obeležavaju se četiri važna događaja - sveto pranje nogu učenicima, Tajna večera, čudesna molitva i izdaja sina Božijeg.

Prema jevanđelskim zapisima, Hristos je na Tajnoj večeri blagoslovio hleb i podelivši ga apostolima rekao: "Ovo je telo moje koje se za vas lomi radi oproštenja grehova". Zatim je uzeo čašu vina i rekao: "Pijte iz ove čaše svi, ovo je krv moja Novoga Zaveta, koja se proliva za vas i za mnoge, radi otpuštanja greha".

Ove reči Hristove ponavljaju se do danas na liturgijama pre pričešća. Isus je na Veliki četvrtak svojim učenicima oprao noge, učeći ih da služe jedni drugima i govorio o predstojećem stradanju. Usledila je Judina izdaja, nakon čega su vojnici uhvatili Isusa u Getsimanskom vrtu.

U svim hramovima SPC na ovaj praznik se služi liturgija Svetog Vasilija Velikog, koja se služi 10 puta godišnje, na sve velike pravoslavne praznike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike