Hrvati pokrali pare iz Fonda EU! Zgrnuli milione muljajući sa sredstvima za obnovu posle zemljotresa - uhapšene tri osobe!

30.04.2024

12:56

0

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od januara 2022. do oktobra 2023. jedan od osumnjičenih, vlasnik osumnjičenog trgovačkog društva, počinio krivična dela subvencijske prevare i krivotvorenja isprave

Hrvati pokrali pare iz Fonda EU! Zgrnuli milione muljajući sa sredstvima za obnovu posle zemljotresa - uhapšene tri osobe!
Copyright Youtube/Policijska akademija MUP RH

Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu pokrenula je istragu protiv tri osoba i jednog trgovačkog društva zbog sumnje da su počinili subvencijske prevare i falsifikovanje dokumenata s ciljem dobijanja bespovratne pomoći u iznosu od oko 2.5 miliona evra namenjenih obnovi nakon zemljotresa u sisačko-moslavačkoj županiji 2020.godine, a finansiranih iz Fonda solidarnosti EU.

Svi su osumnjičeni uhapšeni juče na zahtev EPPO-a. Osnovano se sumnja da je u razdoblju od januara 2022. do oktobra 2023. jedan od osumnjičenih, vlasnik osumnjičenog trgovačkog društva, počinio krivična dela subvencijske prevare i krivotvorenja isprave.

Utvrđeno je da je on u ime svog trgovačkog društva podneo prijavu na javni poziv Ministarstva privrede i održivog razvoja, prenosi Index.hr.

U pozivu je kao obavezni uslov prihvatljivosti bilo propisano da se isti odnosi na vraćanje u pređašnje stanje energetske infrastrukture, energetskih postrojenja, energetskih sistema i pripadajućih građevina koje su oštećene u potresu koji je zadesio sisačko-moslavačku županiju 28. i 29. decembra 2020. godine.

Postoji osnovana sumnja da je vlasnik društva dogovorio falsifikovanje tražene dokumentacije, a sumnja se da je to i učinio uz pomoć druge dvojice osumnjičenih - stalnog sudskog veštaka za graditeljstvo i ovlašćenog inženjera elektrotehnike. Sumnja se da su neistinito naveli da su na navedenoj elektroenergetskoj infrastrukturi nastala oštećenja u potresu te da je stalni sudski veštak za graditeljstvo neosnovano uvećao trošak sanacije postojeće elektroenergetske mreže.

Nakon toga, vlasnik društva je falsifikovane dokumente priložio prijavi predatoj Ministarstvu privrede i održivog razvoja, koje mu je dodelilo približno 2.5 miliona evra iz Fonda solidarnosti Evropske unije - od čega je oko 1.7 miliona evra isplaćeno njegovom društvu za troškove koji su zapravo bili neprihvatljivi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike