Predsednik se obratio nakon sastanka sa Dodikom i Cvijanović: Slušaćemo sve što nam govore, a odluke ćemo donositi u interesu našeg naroda

24.11.2022

08:35 >> 10:42

0

Predsednik govori o postizanju dogovora s Prištinom oko tablica i pretnjama i ucenama koje stižu iz Evropskog parlamenta

Predsednik se obratio nakon sastanka sa Dodikom i Cvijanović: Slušaćemo sve što nam govore, a odluke ćemo donositi u interesu našeg naroda
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je novoizabranog srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Cvijanović i novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika danas u 10 časova, u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

Nakon održanog sastanka, javnosti se obraćaju Vučić, Dodik i Željka Cvijanović.

Predsednik se na početku zahvalio na poseti Beogradu, te im poželeo puno uspeha u daljem radu i poručio da će na Srbiju uvek moći da se oslone.

Tanjug printscreen
Željka Cvijanović, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

 

-Zajednički smo razmotrili aktuelnu političku situaciju i probleme u regionu. Upoznao sam ih sa situacijom na Kosovu i Metohiji, o razgovorima koje smo imali u Briselu, te ih upoznao sa nekim budućim projektima. Dogovorili smo se da ćemo formirati tim koji će činiti predstavnici Srbije i Republike Srpske, rekao je predsednik Vučić najavivši ulaganje od bar deset miliona evra.

-Konkretizovali smo ideju o izgradnju memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini. Spremni smo da uložimo desetine miliona evra, jer smatramo to jednom od najvažnijih stvari koje treba uraditi na teritoriji RS. Bilo je reči i o infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja autoputa Rača-Bijeljina. Razgovarali smo i o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži pre kraja godine za više opština - Drvar, Kostajnica, Dubica, Nevesinje. Dodik je predložio još jednu opštinu Srpce, gde smo dogovorili da gradimo Dom zdravlja, preneo je Vučić.

Vučić se zahvalio i narodu u Republici Srpskoj jer su u svakom trenutku uz svoju Srbiju i brinu o nama koliko i Srbija brine o njima.

Tanjug printscreen
Željka Cvijanović

 

Željka Cvijanović je istakla da nova pozicija donosi i nove izazove i prilike za saradnju između Srpske, odnosno BiH i Srbije. Ona se zahvalila Srbiji koja je strateški partner u brojnim projektima.

Milorad Dodik se zahvalio na prilici da prvi radni sastanak van BiH bude baš u Beogradu.

Tanjug printscreen
Milorad Dodik

 

-Razgovarali smo o svim važnim temama. Upoznao sam predsednika Vučića da međunarodni faktor dodatno pritiska RS kako bi nametnuo svoja rešenja, rekao je Dodik.

Vučić o preporuci Evropskog parlamenta

Tanjug printscreen
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

Govoreći o aktuelnim temama i dešavanjima u vezi sa Kosovom i Metohijom, te dijalogu Beograda i Prištine, ali i preporuci EP da Srbija usaglasi spoljnu politiku sa EU, predsednik Srbije je rekao da nisu u pitanju samo sankcije Rusiji.

-Traži se i priznanje nezavisnosti Kosova. Mnogo teže od sankcija Rusiji. Traže međusobno priznanje, nama je valjda stalo da nas prizna Priština. Ilham Ilijev je juče rekao da sam ja učinio da Srbija bude prepoznata kao slobodarska i nezavisna. Ne čine nezavisnom državu himna i zastava i grb, već kako se ponaša u međunarodnoj areni i da je samostalna da bira svoj put, rekao je Vučić.

Time se potvrđuje, da i uvedemo sankcije Rusiji, prekosutra bi izašli sa novom rezolucijom u kojoj bi tražili nezavisnost Kosova.

-Nama međusobno priznanje nije potrebno, poručio je Vučić i dodao da će Srbija nastaviti da sluša sve što nam govore, a odluke ćemo donositi u interesu našeg naroda i države.

Kurtijeva policija je krenula da naplaćuje, pa se povukla, rekao je Vučić.

-Priština je bolji dogovor po njih imala pre dva dana. Važno je da u toj izjavi postoji poštovanje svih prethodno postignutih dogovora. Naš narod neće biti maltretiran, tablice KM ostaju. Pregovori traju, KM tablice važe, njih oko sedam hiljada i mogu da nastave da ih voze bez ikakvih smetnji i kazni. Ovo je taktička pobeda koja će nas voditi ka još težim zahtevima i ucenama, rekao je Vučić.

Situacija je uzavrela, kod Srba na Kosovu i Metohiji, siti su terora prištinskih vlasti.

-I to i mene brine. Pogledajte skup u jednom malenom mestu, bilo je gotovo 5.000 ljudi. Siti su šikaniranja i međunarodnih faktora koji ih tretiraju kao nacionalnu manjinu, a oni neće da budu nacionalna manjina. To svedoči koliko su mučeni 22 godine, to je jedna cela generacija. Da li će dete da stigne do škole, da li će ih maltretirati na administrativnom prelazu, da li ćeš ići u zatvor... zahvalan sam narodu koji je izdržao taj teror 23 godine i dalje čuva ognjišta i dalje se bori i za Srbiju na Kosovu i Metohiji, poručio je Vučić.

On je podvukao da je ponavljao u Briselu šta su crvene linije preko kojih Beograd neće da pređe.

-Kada se formira Zajednica srpskih opština, možemo dalje da pregovaramo, rekao je Vučić.

Na pitanje u čijim rukama je bio "ključ", Brisela ili SAD, kao i o lažnim informacijama povodom dogovora, Vučić je odgovorio:

-O nečemu govori žena koja bi htela da bude Kurtijev izbor, sa jednim procentom glasova, da može da menja ustav Kosova, da ukine srpski jezik, da su tablice nevažno pitanje. Sad da vas podsetim, jel znate o kom sporazumu govorimo? Trebalo je da imaju te tablice još 2011. godine, taj sporazum je potpisao Borko Stefanović. O tom sporazumu govorimo. Ali se tučem i borim i rukama i nogama da sačuvam nešto što je nemoguće sačuvati, jer je predato još 2011. i kao što vidite uspevam u tome i nastavljam da se borim u nemogućoj situaciji. Kao tvrđavu Brest u Drugom svetskom ratu da branim. Sa 300 vojnika protiv desetina hiljada nadolazeće vojske. I oni koji su uvek protiv srpskog naroda, koji kriminalizujete narod na severu i koji ste uvek uz one koji su protiv srpskog naroda, još nam držite patriotske pridike. Pa čak i da je tačno što su rekli, pa zamislite da smo kupili još godinu dana, rekao je Vučić i dodao nema izdavanja novih, a KM ostaju.

Podsetio je da smo uspeli to da uradimo posle 11 godina od kada je potpisan sporazum.

-Pa što idete protiv svog naroda, da otežate državi uvek i u svakom trenutku. Što lažete? Mi nemamo saveznika u Briselu, sami smo, uprkos korektnosti posrednika. Znate li koliko je teško? Posle 11 godina pokušavamo nešto da popravimo, a vi mi držite predavanja. Ne pitate kad ej kod došao, otišao, vratio se. U poslednjih sedam dana legao nisam. Da smo slučajno imali nemire govorili bi evo Vučić nas vodi u ratove. To su bezobzirne laži koje državi samo otežavaju, rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da će Srbija i dalje odlučno i jedinstveno da nastupa.

-Kao što sam rekao ranije još, Srbija će na kraju pobediti, zaključio je Vučić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike