Mermerna jaja od tri vrste luka: Toliko su lepa da će vam biti žao da ih polupate, pa odmah napravite duplu meru (VIDEO)

01.05.2024

09:24

0

Autor: V. I.

Prednost ove tehnike ukrašavanja jaja je što ne možete da pogrešite

Mermerna jaja od tri vrste luka: Toliko su lepa da će vam biti žao da ih polupate, pa odmah napravite duplu meru (VIDEO)
Copyright Instagram printscreen

Farbanje jaja za Uskrs je divna tradicija koja se razvijala kroz vekove, pri čemu su različita vremena i krajevi planete donosili svoje jedinstvene metode i tehnike. Od jednostavnih prirodnih boja do složenih umetničkih kreacija, ova uskršnja aktivnost nije samo zabavna, već i način izražavanja kreativnosti i proslavljanja proleća.

Jedna od posebno interesantnih tehnika uključuje upotrebu ljuski različitih vrsta luka, najlonskih čarapa i boje za hranu, koja jajima daje predivne uzorke i boje koje ih čine pravim malim umetničkim delima koje podsećaju na mermer pa se zovu mermerna jaja.

Ova metoda ne samo da je vizuelno privlačna, već je i prilika za eksperimentisanje s prirodnim materijalima koji su lako dostupni u domaćinstvu. Ljuske luka pružaju jedinstvene šare i tonove, a kada se kombinuju sa prehrambenih bojama, efekti mogu biti zaista fascinantni.

Crni luk daje narandžastosmeđe tonove, crveno luk pastelnolila a beli luk ostavlja delove neobojene.

Ukoliko želite da izbegnete potpuno prehrambene boje, možete koristiti cvet hibiskusa, ali ćete umesto tirkizne šare na jajetu dobiti ljubičastoplavu nijansu. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maria (@kreativ.maria)

 

Vreme pripreme:

  • 40 minuta

Sastojci:

  • jaja
  • ljuske crnog luka (belog, crnog i crvenog)
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike sirćeta
  • tirkizna prehrambena boja
  • jestivo ulje
  • najlonske čarape
  • kanap ili konac

Priprema:

1, Priprema ljuske

Isecite ljusku luka na male komadiće.

2. Priprema najlonske čarape

Od starih najlonskih čarapa isecite pravougaonike duplo veće od jaja.

3. Zamotavanje jaja

Jaja nakratko potopite u činiju vode da bi bila lepljiva. Potom ih uvaljajte u komadiće ljuski od luka. Umotajte obložena jaja u isečene pravougaonike najlonske čarape i čvrsto ih spojite pozadi.

4. Bojenje jaja


U šerpi pomešajte vodu sa solju, sirćetom i bojom za hranu (ili cvetovima hibiskusa) Stavite jaja u još hladnu vodu. Stavite da se kuvana laganu vatru a otkad provri merite  10 minuta.

5. Ostavite da se ohlade

Kad se ohlade, uklonite komad čarape uključujući i ljusku luka. Na kraju jaja protrljajte sa malo ulja za kuvanje da se lepo zasijaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike