Recept dana: Sočne kofte od mlevenog mesa sa roštilja uz tri božanstvena sosa, da niko na ručku ne ostane gladan

01.05.2024

07:44

0

Autor: V. I.

Napravite malo drugačiji roštilj i unesite zabavu u praznični ručak

Recept dana: Sočne kofte od mlevenog mesa sa roštilja uz tri božanstvena sosa, da niko na ručku ne ostane gladan
Copyright Profimedia

Bez obzira na to da li ćete da ropštiljate danas ili sutra, pretpostavljamo da već imate predstavu kako ćete da pripremite meso koje ste već kupili (i marinirali preko noći), ali ponekad u celoj zbrci oko pripreme ljudi zaborave koliko je velika razlika kada, recimo, meso i povrće s roštilja prelijemo majonezom i kečapom ili nekim finim domaćim sosom

U slučaju da biste voleli da probate nešto novo, što niste dosad, od mesa, predlažemo vam recept za kofte, roštiljske čuftice od mlevenog mesa sa začinima, nataknute na štapić za ražnjić.

Da ne biste dodatno lupali glavu, pripremili smo vam recepte za tri brza, prosta, ali veoma ukusna domaća sosa koje možete pripremiti unapred i čuvati u staklenim teglama do samog služenja.

Profimedia
 

 

Vreme pripreme:

  • 35 minuta

Sastojci za kofte:

  • 700 g mlevenog junećeg mesa
  • 1,5 kašičice soli
  • 1 glavica luka
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • ½ kašičice ljuspica čilija
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 kašike seckanog peršunovog lista
  • 4-6 tankih lepinja

Priprema:

1. U činiju s mlevenim mesom ubacite so, sitno seckani crni luk, mlevenu crvenu papriku, ljuspice čilija, biber i peršun.

2. Sve dobro izmešajte, pa deo pripremljene mesne smese stavite na dlan, na njega stavite drveni štap i dlanovima oblikujte kofte.

3. Kofte stavite na zagrejanu rešetku za roštilj i pecite ih okrećući dok ne dobiju lepu boju sa svih strana.

4. Tanke lepinje kratko pecite dok se malo dignu i dobiju boju sa obe strane.

5. Kad je gotovo stavite meso, povrće i neki od tri donja sosa koja vam predlažemo.

1. Alabama sos

Sastojci:

  • 200 ml majoneza
  • 50 ml jabukovog sirćeta
  • 1 kašika senfa
  • 2 kašičice rena
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu
  • 1/4 kašičice mlevene crvene paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera

Priprema:

1. Prvo oomešajte majonez s sirćetom, pa dodajte ostale sastojke.

2. Dobro ohladite sos pre serviranja. 

Profimedia
 

 

2. Univerzalni sos za roštilj

Sastojci:

  • 500 ml kečapa
  • 120 ml jabukovog sirćeta
  • 50 g smeđeg šećera
  • 2 kašike meda
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica mlevene crvene paprike
  • 1/4 kašičice ljutog sosa po želji
  • so, biber 

Priprema:

1. Sve sastojke dobro ih promešajte i zagrejte do ključanja.

2. Kuvate na laganoj vatri oko 10 minuta,.dok se sos ne zgusne.

3. Ohladite ga na sobnu temperaturu, a zatim ga prebacite u frižider gde može da stoji do sedam dana.

Sos od jogurta

Sastojci:

  • 200 g jogurta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • korica 1 limuna
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica sveže mirođije

Priprema:

1. Jogurt pomešajte sa maslinovim uljem, limunovim sokom i koricom, solju i biberom.

2- Dodajte sitno seckanu svežu mirođiju.

3. Dobro ohladite sos pre serviranja.

Bon appetit!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike