20 godina kontroverznog filma “Stradanje Isusovo”: Nije se dopao ni mitropolitu Amfilohiju ni Bredu Pitu (FOTO/VIDEO)

05.05.2024

18:45

0

"Možda ću da izgubim novac, ali bar će biti dobro za spasenje duše"

20 godina kontroverznog filma “Stradanje Isusovo”: Nije se dopao ni mitropolitu Amfilohiju ni Bredu Pitu (FOTO/VIDEO)
Scena iz filma "Stradanje Isusovo" - Copyright Profimedia

- Možda ću da izgubim novac, ali bar će biti dobro za spasenje duše - izjavio je Mel Gibson, kada su ga pitali zašto ne želi da odustane od snimanja filma “Stradanje Isusovo”, za koji je morao iz svog džepa da “iskešira” 30 miliona dolara.

Profimedia
 

Ne da nije izgubio novac, već je taj film postao komercijalno najuspešniji  film o Hrišćanstvu. Uspeo je da zaradi 622 miliona dolara.

Brojne kontroverze širom sveta

Prošlo je tačno 20 godina od premijere filma koji je režirao Mel Gibson. Film “Stradanje Isusovo” je postao zaseban fenomen, kojim su svi bavili, od najvećih verskih poglavara, preko javnih ličnosti do običnih vernika.

Film je bio nominovan za tri Oskara i pohvaljen od strane kritičara, ali je izazvao brojne kontroverze širom sveta.

Profimedia
 

Kolumnista "New York Daily News" je rekao da toliko antisemitski film nije snimljen još od nemačkih propagandnih filmova iz Drugog svetskog rata. Magazin "Tajm" ga je proglasio najnasilnijim, a "Entertejment vikli" najkontroverznijim filmom svih vremena.

Brojne jevrejske organizacije su film napadale kao antisemitski, zbog teških scena Hristovog stradanja. Bilo je i poziva na zabranu filma.

Film kao horor

Film govori o poslednja 24 sata Isusa Hrista i njegovom stradanju koje je toliko realistično prikazano da su ga mnogi doživeli kao horor.

Mel Gibson je ovaj film pripremao gotovo 12 godina vođen unutrašnjim preispitivanjem i verom.

Profimedia
 

Film je delom zasnovan na Jevanđeljima po Mateju, Marku, Luki i Ivanu, a delom na viđenjima dvaju časnih sestara mističarki, sv. Ane Katerine Emerih i Marije iz Agreda.

Film je vizuelno šokantni prikaz najdramatičnijih trenutaka Isusovog ovozemaljskog života od zarobljavanja u Getsemanskom vrtu do uskrsnuća nakon razapinjanja na Golgoti uz efektne flešbekove posvećene najvažnijim događajima iz Isusovog poslanja.

Specijalna projekcija za papu

Osim autora filma, Mela Gibsona, optužbe o antisemitizmu odbacile su i sama hrišćanska crkva, ali i druge verske zajednice.

Navodno papa Jovan Pavle Drugi prokomentarisao ovaj film na specijalno projekciji  koja je organizovana za vrh Rimokatoličke crkve: “Upravo tako je bilo.”

Ove reči, tek posle dva meseca od objavljivanja, Vatikan je demantovao, da se one ne bi tumačile kao blagoslov.

Profimedia
 

Brojne verske zajednice u Americi, od kojih se većina njih u Evropi tretiraju kao sekte, sa oduševljenjem su dočekale ovaj film, jer su u njemu videle svoju šansu za pridobijanje novih vernika.

Nije se dopao Bredu Pitu ni mitropolitu Amfilohiju

U intervjuu za magazin "Njujork tajms" Bred Pit je izjavio da želi da napravi film o Pontiju Pilatu, koji “neće biti za one koji su gledali ‘Stradanje’”.

Na konstataciju novinara da se tokom gledanja tog Gibsonovog filma osećao kao da ga neko odvlači od crkve, Pit je odgovorio:

Profimedia
 

- Ja sam se osećao kao da gledam propagandni film L. Rona Habarda - aludirajući na osnivača Sajentološke crkve.

U Srbiji ovaj film je prikazan 7. aprila na Blagovesti 2004. godine. Posebna projekcija je organizovana za verske poglavare Srpske pravoslavne crkve. Kako glasi jedna urbana legenda mitropolit Amfilohije se nakon projekcije našalio izjavivši “da se gledajući ovaj film osetio kao ateista”.

Sledi nastavak filma

Zanimljivo je da su ovaj film pratile kontroverze ali i unutar samog filma.

Glumca Džima Kavijezela, koji igra Božjeg sina u filmu, za vreme snimanja udario je grom. Kavijezel je prošao bez povreda, ali je jedan od producenata izjavio da je primetio dim iznad njegove glave.

Profimedia
 

Nakon dvadeset godina, trebalo bi da usledi nastavak filma, mada Mel Gibson, tvrdi da nije reč o klasičnom nastavku.

- To je ogroman poduhvat, ali to nije „Stradanje Isusovo 2“. Zove se „Uskrsnuće“. Naravno, to je vrlo velika tema i treba je dobro sagledati jer ne želimo samo da napravimo jednostavan prikaz toga - rekao je Gibson.

Profimedia
 

Prema informacijama o produkciji, Džim Kavizel će u nastavku ponovno igrati Isusa, što je pomalo iznenađujuće s obzirom na to da je prošao kroz brojne poteškoće tokom snimanja originala. Osim što ga je pogodila munja, pretrpeo je fizičku bol i povrede tokom snimanja nekih scena.

- Dok sam silazio, krst me je udario u glavu i zakopao je u pesak. I ugrizao sam se za jezik - rekao je svojevremeno glumac i dodao kako je u nekim scenama vidljiva njegova prava krv.

Još uvek nije poznato kada bi se “Uskrsnuće” moglo pojaviti u bioskopima, a veoma je teško predvideti da li bi mogao preteći “Stradanje Isusovo” koje nikad nije prestalo da intrigira ceo svet.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike