Najezda smrdibuba: Ulaze u stanove, kuće, skrivaju se u vešu, a jedino je ovo rešenje

06.10.2020

11:07

0

Autor: Milica Vujović

Izvor: 24sedam

Ovo doba godine je vreme kada se ti insekti spremaju za “spavanje” zbog čega ih ovih dana u kućama ima na svim mogućim mestima

Pixabay/Printscreen youtube

Prethodnih nedelja građani Srbije, ali i prestonice, suočeni su sa invazijom smrdibuba u svojim kućama, stanovima, terasama, baštama. Ovi nepozvani “gosti” prolaze i kroz najmanje rupice na prozorima, a dovoljno je da ih dotaknete rukom pa da vam ceo dan prsti neprijatno mirišu.

Prema rečima dr Ivana Aleksića iz Zavoda za biocide, sa ovim insektima ćemo se družiti sve dok ne zahladni. Dakle, sigurno još dve nedelje, dok bude, prema najavama meteorologa, trajalo Miholjsko leto,

Opsedaju nas da bi preživele

Dr Aleksić za „24sedam“ poručuje da ove biljne stenice ulaze u kuće i stanove da bi prezimile.

Pixabay

– Već četiri, pet godina se građani u ovo vreme žale na najezdu smrdibuba. One ulaze u stan, kuću i prostorije da se ušuškaju, spreme za hladnije dane i prezime – poručuje on i dodaje da ovi insekti nisu opasni po ljude.

-Smrdibube nisu opasne. Retko izazivaju alergije, ali znaju da budu jako neprijatne – istakao je on.

Najbolja zaštita je, kaže dr Aleksić, ona mehanička.

Mrežice i mirna Bačka

– Zbog toga što ispuštaju neprijatni miris, bitna je mehanička zaštita prostorija – mrežice na prozorima. Ukoliko uđu u stan, najbolje ih je pokupiti krpom i baciti u WC šolju da se ne bi više vraćale – savetuje taj stručnjak.

Ovi insekti, prema Aleksićevim rečima, prirodnih neprijatelja gotovo da nemaju, a uništavanje pesticidima i drugim hemijskim sredstvima nije preporučljivo jer one markiraju teritoriju pa na mesto uništenih vrlo brzo dolaze nove jedinke.

– U većem problemu od građana su poljoprivrednici, jer su ove bube štetočine biljaka – „napadaju papriku, paradajz, jabuku, pa i četinire – objašnjava Aleksić.

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Za termin koji ste odabrali nisu pronađeni rezultati pretrage.