Dilema svetskih sila - Tramp ili Bajden: Koga Rusija, Kina i Iran žele u Beloj kući?

29.10.2020

15:14 >> 15:45

0

Procena visokih zvaničnika je da strane sile koriste prikriveni i otvoreni uticaj

Dilema svetskih sila - Tramp ili Bajden: Koga Rusija, Kina i Iran žele u Beloj kući?
Copyright AP Photo/Pixabay

Da li će Kremlj pokušavati da “održi Ameriku velikom” i da li Peking navija za Bajdena, samo su neka pitanja koja zanimaju mnoge uoči izbora koji se održavaju u Americi 3. novembra.

Procena visokih zvaničnika je da strane sile koriste prikriveni i otvoreni uticaj kako bi pokušale da pokolebaju američke glasače. Među tim silama, prema pisanju stranih medija, najviše se izdvajaju Rusija, Kina i Iran, a njihovi stavovi su sve, samo ne složeni, jer prema mišljenju američkih obaveštajnih službi, sve one imaju svoj cilj.

Dakle, šta treba da znaju glasači iz Sjedinjenih Država nakon nešto manje od nedelju dana pre izbora?

Rusija

Ukratko, američki obaveštajci veruju da je Rusija pokušala da “usmeri” glasove u korist Donalda Trampa, ukazujući na sastanke njegovog tima i ruskih zvaničnika, sajber napad na predsedničku kampanju Hilari Klinton, ciljanje državnih baza podataka birača i napore da pojačavaju lažni ili stranački sadržaji na mreži.

Prošlog meseca republikanski panel u Senatu pružio je dalju podršku stavu da je Rusija želela da Tramp pobedi, zaključivši da je njegova kampanja laka meta za strani uticaj.

Što se tiče 2020. godine, ovog puta zamenite Hilari Klinton za Džoa Bajdena. U svojoj proceni, šef Nacionalnog kontraobaveštajno-bezbednosnog centra (NCSC) Vilijam Evanin rekao je da Rusija “koristi niz mera da prvenstveno ocrni bivšeg potpredsednika Bajdena”.

AP Photo/Patrick Semansky

Po mišljenju direktora FBI-a Kristofera Vreja, Rusija nikada nije prestala da se meša. To Moskva negira, a portparol Kremlja je optužbe nazvao “paranojom koja nema veze sa istinom”.

Bez obzira da li Rusija želi drugi mandat za predsednika Trampa ili ne, drugi stav koji analitičari često izražavaju jeste da ta zemlja ima širi cilj da destabilizuje rivale širenjem konfuzije.

Šta kažu kandidati?

Džo Bajden  je nedavno upozorio da će postojati “cena koju treba platiti” ako Rusija nastavi da se meša u izbore u Americi. Tom prilikom, Rusiju je nazvao “protivnikom” SAD.

Predsednik Trump je često umanjivao navode o ruskom mešanju, stavljajući ih u nesklad sa sopstvenim obaveštajnim stručnjacima.

Posle samita sa Vladimirom Putinom 2018. godine, upitan da li veruje američkoj obaveštajnoj zajednici ili ruskom predsedniku u vezi sa tim Tramp rekao:

– Predsednik Putin kaže da se Rusija nije mešala. Ne vidim nijedan razlog zašto bi.

Ipak, Tramp je kasnije rekao da se pogrešno izrazio.

Kina

Istaknuti glasovi u Trampovoj administraciji tvrdili su da upravo Kina, a ne Rusija, predstavlja glavnu pretnju ove godine.

– Video sam obaveštajne podatke. To sam zaključio – rekao je državni tužilac Vilijam Bar. Demokrata Adam Šif koji predsedava Obaveštajnim odborom Predstavničkog doma, optužio je gospodina Bara za “potpuno laganje”.

Profimedia

U svojoj proceni, Evanin je rekao da američki obaveštajci veruju da “bi Kina svakako više volela da Tramp – kojeg Peking smatra nepredvidljivim – ne pobedi na ponovnom izboru”.

– Kina proširuje svoje napore da utiče na oblikovanje političkog okruženja u Sjedinjenim Državama, vrši pritisak na političke ličnosti koje smatra protivnicima kineskih interesa.

Kina je porekla da se meša u domaće poslove drugih zemalja, rekavši da nije “zainteresovana ili voljna da to čini”.

Šta kažu kandidati?

Ovog meseca, predsednik Tramp je “retvitovao” članak pod naslovom “Čini se da Kina favorizuje Džoa Bajdena na predsedničkim izborima“.

– Naravno da žele Bajdena. Uzeo sam milijarde dolara iz Kine i dao ih našim farmerima i američkom trezoru – napisao je Tramp.

Američko-kineske veze su na najnižoj lestvici, sa sporovima oko svega, od koronavirusa do nametanja kineskog kontroverznog zakona o bezbednosti u Hong Kongu.

Džo Bajden pokušao je da se odbrani od optužbi predsednika Trampa da je blagonaklon prema Kini, obećavajući da će biti “čvrst” u vezi ljudskih prava, ali i u vezi drugih pitanja. Demokrate, međutim, tvrde da je Rusija, kada je reč o izborima, najagresivnija.

Demokrate su usredsređene na rusko mešanje koje pomaže predsedniku Trampu, dok su njegove pristalice pokušavale da preusmere pažnju na kineski uticaj koji radi protiv njegovog ponovnog izbora.

Iran

U svojoj izjavi Evanin kaže da je Teheran protiv još jednog mandata za predsednika Trampa, za koji veruje da će rezultirati “nastavkom američkog pritiska na Iran u nastojanju da podstakne promenu režima”. Iranski napori, kako kaže, usredsređeni su na “onlajn uticaj, poput širenja dezinformacija na društvenim mrežama i recirkulacije anti-američkog sadržaja“.

Wikimedia

Podržavajući navode američkih obaveštajnih službi, veliki gigant “Majkrosoft” saopštio je da hakeri koji su povezani sa Rusijom, Kinom i Iranom pokušavaju da špijuniraju ključne ličnosti umešane u američke izbore.

Što se tiče Irana, dodaje se da je iranska grupa poznata kao “Fosfor” neuspešno pokušala da pristupi računima zvaničnika Bele kuće i predizbornog osoblja Donalda Trampa u periodu od maja do juna ove godine. Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova nazvao je Majkrosoftov izveštaj “farsom”.

Šta kažu kandidati?

Iran nije na američkim izborima toliko važan kao Rusija ili Kina, kako u pogledu svog mogućeg uticaja, tako i u politici.

Predsednik Tramp vodio je agresivnu politiku protiv Irana, povlačeći se iz nuklearnog sporazuma, usput naredivši ubistvo moćnog generala Kasima Sulejmanija.

Džo Bajden kaže da ova politika nije uspela. U uvodniku CNN-a, rekao je da postoji “pametan način da budete oštri prema Iranu”, obećavajući da će pogurati “destabilizujuće aktivnosti” u zemlji, istovremeno joj nudeći “put ka diplomatiji”.

Ankete predviđaju pobedu Bajdena

Prema istraživanjima pojedinih agencija, sprovedenim u prethodnih 11 dana, Bajden na nacionalnom nivou trenutno ima prednost koja varira od dva do 11 procentnih poena, prenosi portal „Real Clear Politics“. Uzimajući u obzir istraživanja osam agencija, portal uoči izbora 3. novembra navodi da prosečna prednost kandidata demokrata zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 7,1 odsto, odnosno da Bajdena podržava 50,6 odsto birača, a republikanca Trampa 43,5 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike