Naređena potpuna mobilizacija zdravstva u Hrvatskoj: Više od 1.400 novih slučajeva zaraze

27.10.2020

09:25 >> 13:50

0

Preme prvim nezvaničnim informacijama, u Hrvatskoj za poslednjih 24 sata 1.400 novozaraženih

Naređena potpuna mobilizacija zdravstva u Hrvatskoj: Više od 1.400 novih slučajeva zaraze
Copyright Pixabay

Preme prvim nezvaničnim informacijama, u Hrvatskoj za poslednja 24 sata ima 1.400 novozaraženih, javlja N1.hr.

 

Beroš naredio potpunu mobilizaciju zdravstva u Hrvatskoj

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš saopštio je da je naredio potpunu mobilizaciju zdravstva.

Beroš je na svom fejsbuk-profilu napisao da aktuelno stanje sa koronavirusom u Hrvatskoj tera sve u zdravstvenom sistemu na vanredni angažman, od lekara primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje brinu o svim obolelima.

– Naredio sam, kao ministar zdravstva, potpunu mobilizaciju celog javnozdravstvenog sistema u Hrvatskoj. Upravo je ovo vreme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu – napisao je Beroš.

Mišević: Ako broj novozaraženih dostigne 2.000 ili 3.000 dnevno…

Prema nekim prognozama, ukoliko broj novozaraženih virusom korona bude iznad dve ili tri hiljade na dnevnom nivou, zdravstveni sistem u Hrvatskoj doći će do svog optimuma, izjavio je danas novinar zagrebačkog RTL-a Boris Mišević.

Kako je naveo za TV Prva, prethodnih dana u Hrvatskoj su zabeležene rekordne brojke novozaraženih, koje su rasle tri dana zaredom, ali juče je taj broj bio 824, i sada se čeka da se vidi šta će biti u toku ove nedelje.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek,

– Čekamo da vidimo da li će ove nedelje broj biti iznad dve ili tri hiljade ili će biti u padu. To će biti ključno za funkcionisanje medicinskog sistema. Zasada bolnice još uvek imaju mesta, a alternativne lokacije su već spremne – kazao je Mišević.

Ono što brine hrvatsku vladu jeste to što među medicinskim radnicima ima dosta onih koji su zaraženi ili su u samoizolaciji, naveo je Mišević, i dodao da ako se nastavi trend rasta broja zaraženih i bude iznad dve hiljade, briga je da li će biti dovoljno medicinskih radnika koji treba da zbrinu sve obolele.

Nema odluke da škole pređu na onlajn nastavu

Škole u Hrvatskoj još funkcionišu i nema naredbe da se pređe na onlajn nastavu, a Mišević kaže da su mere u Hrvatskoj u poređenju sa Slovenijom liberalne i ne ograničavaju život i biznis, ali su dosta oštre kada je u pitanju obavezno nošenje maski na svim mestima, kao i u vezi sa okupljanjima koja su smanjena na maksimum 50 ljudi na javnim prostorima i netočenjem alkohola između ponoći i šest časova.

Profimedia

U Zagrebu upola manje novozaraženih – 211

U Zagrebu je u poslednja 24 sata registrovano 211 novih slučajeva koronavirusa, što je više nego upola manje u odnosu na dan ranije.

– Broj novoobolelih danas će biti mnogo manji nego što je bio juče, praktično je prepolovljen – rekao je Zvonimir Šostar, direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” u Zagrebu.

Šostar smatra da nije u pitanju broj testiranih, već veruje da su građani počeli da se pridržavaju zaštitnih mera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike