Crnogorci gube strpljenje: Krivokapić pomerio datum sastavljanja Vlade

03.11.2020

07:59 >> 10:26

0

Autor: A. Bulatović

Deo Vlade ne mogu da budu lideri političkih partija i političari

Crnogorci gube strpljenje: Krivokapić pomerio datum sastavljanja Vlade
Copyright Profimedia

Nakon dogovora lidera iz pobedničkih koalicija da novu vladu čine eksperti, u timu mandatara Zdravka Krivokapića još nemaju precizne informacije o tome kada će posao biti završen i ko će biti novi ministri.

– Kada budemo raspolagali potpunim informacijama koje ste tražili, javićemo vam – odgovorili su iz tima Krivokapića na pitanje kada će mandatar saopštiti imena novih ministara i da li već sad ima konačna rešenja za neke resore.

Ranije je Krivokapić najavio da će nova vlada biti formirana do 8. novembra, a zatim do 11. novembra.

On je odmah nakon izborne pobede, pored političara, razgovarao i sa profesorima, civilnim aktivistima, stručnjacima poreklom iz Crne Gore koji rade u zapadnim zemljama, ekonomskim ekspertima angažovanim u zemlji i inostranstvu.

Mitropolit ostavio oproštajno pismo: U njemu su poruke narodu i Zdravku Krivokapiću
Krivokapić: Amfilohijeva žrtva krajnji zalog za izmirenje Crne Gore

Lideri partija triju vladajućih koalicija saglasili su se u petak, nakon višednevnih prepucavanja oko resora u budućoj izvršnoj vlasti, da mandatar predloži ekspertski kabinet, o kome bi se zatim izjasnile partije.

Na sastanku je postignut dogovor i da deo Vlade ne mogu da budu lideri političkih partija i političari. Takođe i da bude primenjen princip demonopolizacije funkcija, a da one po dubini pripadnu političkim partijama, po načinu raspodele koji će se tek utvrditi. To znači da nijedna partija ne sme imati sva rukovodeća mesta u jednom resoru.

Ideja mandatara je da buduća vlada ima 12 ministarstva i da bude bez potpredsednika. Sadašnji kabinet odlazećeg premijera Duška Markovića ima 18 ministarstava i tri potpredsednička mesta.

Krivokapić je u petak razgovarao sa liderima Nove srpske demokratije – Andrijom Mandićem, Demokratske narodne partije – Milanom Kneževićem, Pokreta za promene – Nebojšom Medojevićem, Socijalističke narodne partije – Vladimirom Jokovićem, Demosa – Miodragom Lekićem, Građanskog pokreta URA-  Dritanom Abazovićem, i potpredsednikom Demokrata – Momom Koprivicom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Vijesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike