Navaljni otpušten iz berlinske bolnice

19.10.2020

14:28 >> 09:41

0

Peskov: Može da se vrati u Rusiju kad god hoće

Navaljni otpušten iz berlinske bolnice
Copyright Tanjug/Navalny Instagram via AP

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni (44) otpušten je iz bolnice, saopštila je berlinska bolnica Šarite u kojoj se lečio nakon što je, kako tvrde nemački zvaničnici, otrovan nervnim agensom novičok. U saopštenju se navodi da je posle 32 dana u bolnici njegovo zdravlje poboljšano dovoljno da bude pušten, ali da se posledice trovanja još ne mogu proceniti. On je na intenzivnoj nezi proveo 24 dana.

Tako je saga o Navaljnom, koja je otpočela njegovim kolapsom u avionu koji je poleteo iz Tomska 20.avgusta, a nastavljena prebacivanjem iz bolnice u Omsku u Nemačku na dalje lečenje,  okončana.

Podsetimo, sve vreme trajalo  prozivanje zvanične Moskve od strane Zapada koji je Kremlj optuživao da je želeo da otruje Putinovog kritičara. Sa druge strane, Rusija je snažno svaki put odbijala optužbe da je vlast umešana u ovaj slučaj, navodeći činjenice da je nemoguće upotrebiti novičok na način na koji je navodno Navaljni otrovan. Dokazi na kojima je insistirala ruska strana nikada nisu predočeni.

Na kraju su saradnici Navaljnog objavili da je otrov bio na flašici sa vodom u hotelu u Tomsku, ali te flašice su navodno predate Nemcima pa su tamošnje laboratorije utvrdile prisustvo novičoka, a isto su potvrdile hemijske analize u Francuskoj i Švedskoj. Ali, kada su Rusi zatražili te flašice,  ni taj “dokaz” im nije predočen.

Navaljni će ostati u Nemačkoj radi daljeg lečenja.

– Navaljni može da se vrati i u Rusiju kao svaki drugi građanin,kad god hoće – izjavio je portparol ruskog Predsednika Dmitrij Peskov. – Ukoliko se pacijent oporavlja dobro je, želimo mu što brži oporavak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike