Navaljni, izgovor za antirusku histeriju

19.10.2020

14:00 >> 08:47

0

Lavrov: Da nema ove sadašnje situacije, izmislili bi nešto drugo

Navaljni, izgovor za antirusku histeriju
Copyright Profimedia

Nema signala koji bi ukazivali da će se politika demonizacije Moskve uskoro promeniti jer Zapad najavljuje nove sankcije i žele da nas kazne za sve – i za “slučaj Navaljni”,i za ono što se dešava u Belorusiji, iako odbijaju naše pozive na saradnju i ne žele da pruže dokaze u ovim slučajevima, rekao je Sputnjiku ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Osobama bliskim Alekseju Navaljnom po ruskom krivičnom zakonu preti kazna zatvora do sedam godina , ako su iz Rusije odneli flašu sa tragovima otrova, znajući za njen sadržaj, jer su, po zakonu, morali da je predaju ruskim istražnim organima, izjavio je šef advokatske kancelarije “Gribakov, Poljak i partneri” Aleksandar Gribakov.

Aleksej Navaljni, Tanjug/Navalny instagram via AP

On ističe da su u događanjima oko navodnog trovanja ruskog opoziciona Alekseja Navaljnog pretpostavke apsolutno izmišljene. Jer, kada se Moskva obrati Nemačkoj dobija odgovor: “Ništa ne možemo da vam kažemo, obratite se Organizaciji za zabranu hemijskog oružja”, a kada se obratite njima tamo kažu “Obratite se Berlinu”.

Lavrov dodaje da Zapad na pravni pristup Moskve reaguje bukom i gromoglasno izjavljuju da je “trovanje utvrđeno, osim Rusije to niko drugi nije mogao da uradi, priznajte”. Sve je to bilo isto sa Skripaljima u Velikoj Britaniji,

– I uzgred da kažem, uveren sam, da nema sadašnje situacije s Navaljnim izmislili bi nešto drugo kazao je Lavrov. – Sve je u funkciji što jačeg potkopavanja odnosi između Rusije i EU. U Evropskoj uniji ima zemalja koje to razumeju ali nastavljaju s principom tzv. solidarnosti. Taj princip grubo zloupotrebljavaju zemlje koje čine rusofobnu, agresivnu manjinu. U doba društvenih mreža, u vreme kada se objavljuju dezinformacije i fejk saopštenja, dovoljno je samo u medijsko prostranstvo ubaciti bilo kakvu izmišljotinu a posle niko neće čitati demanti.

Ruski šef diplomatije kaže i da je njegova zemlja spremna sa svima da razgovara, “ali samo da nas ne teraju da se pravdamo bez predočavanja ikakvih činjenica”.

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov se oglasio oko slučaja Navaljnog, rekavši da Rusija i dalje nastavlja i pokušava da obezbedi rezultate analiza i testova koje su sproveli u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, ali bez uspeha.

Istovremeno, portparol nemačke vlade Štefen Zajbert nije odgovorio na pitanje gde se sada nalazi flašica sa vodom iz hotela u Tomsku, kojom je navodno otrovan Navaljni i na kojoj su pronađeni, prema tvrdnji Berlina, tragovi nervog otrova “novičoka”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike