Naučnici Penrouz, Gencel i Gez dobili Nobelovu nagradu za fiziku

15.10.2020

10:54 >> 14:13

0

Prestižna nagrada podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nagradu od 10 miliona švedskih kruna

Naučnici Penrouz, Gencel i Gez dobili Nobelovu nagradu za fiziku
Copyright Matthias Balk/dpa, Elena Zhukova/UCLA, Danny Lawson/PA via AP

Tri naučnika Rodžer Penrouz, Rajnhard Gencel i Andrea Gez osvojili su danas Nobelovu nagradu za fiziku za 2020. godinu za unapredenje našeg razumevanja crnih rupa.

Kraljevska švedska akademija nauka saopštila je da će Britanac Rodžer Penrouz dobiti polovinu ovogodišnje nagrade za otkriće da je stvaranje crnih rupa snažno predvidanje opšte teorije relativnosti, preneo je AP.

Goran K. Hanson, generalni sekretar Akademije, izjavio je da će Nemac Rajnhard Gencel i Amerikanka Andrea Gez dobiti drugu polovinu nagrade za otkrivanje supermasivnog kompaktnog objekta u centru naše galaksije.

Penrouz je matematičkim putem dokazao da je moguće stvaranje crnih rupa, u velikoj meri zasnovanih na opštoj teoriji relativieta Alberta Ajnštajna.

Gencel i Gez su otkrili crnu rupu, ali ne običnu crnu rupu, već super masivnu crnu rupu, četiri miliona puta veću od našeg sunca.

Sada naučnici znaju da sve galaksije imaju super masivne crne rupe.

Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea Observatories via AP

Prestižna nagrada podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nagradu od 10 miliona švedskih kruna (više od 1,1 milion dolara), zahvaljujući zaveštanju koje je pre 124 godine ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike