Vetar doneo u Evropu radioaktivne čestice koje su nastale posle francuskog nuklearnog testa u Alžiru

07.03.2021

15:00

0

Autor: 24sedam

Prašina iz Sahare donela je abnormalne nivoe radijacije

Pixabay

Jaki sezonski vetrovi koji su prošlog meseca duvali u Francuskoj doneli su prašinu iz Sahare. Analizom ove prašine utvrđeno je da ona sa sobom nosi i neke radioaktivne čestice, a ironično, one potiču navodno od nuklearnog testiranja koje je upravo Francuska obavila u Alžiru šezdesetih godina.

Kako je utvrdila francuska nevladina organizacija ACRO (Asocijacija za kontrolu radioaktivnosti na Zapadu), koja meri nivoe radioaktivnosti, prašina iz Sahare donela je abnormalne nivoe radijacije, ali se one ne smatraju opasnim po zdravlje.

U periodu od 1945. do 1980. godine SAD, Sovjetski Savez, Velika Britanija, Francuska i Kina obavile su 520 atmosferskih nuklearnih testova dostigavši nivo stratosfere i raspršujući velike količine radioaktivnih čestica po površini, uglavnom severnoj hemisferi.

Pročitajte još:

Na samom početku šezdesetih, Francuska je izvršila ispitivanja u alžirskom delu Sahare izlažući sopstvene vojnike zračenju, kao i nomadsku populaciju u regionu.

Od svog prvog testa u Sahari 1960. do poslednjeg eksperimenta u Francuskoj Polineziji, Francuska je izvršila 210 nuklearnih testiranja.

Međutim, 6. februara, veliki deo Francuske bio je meta meteorološkog fenomena koji je doneo vetrove i čestice iz Sahare. Na fotografijama koje je objavila organizacija vidi se narandžasto nebo, ali je tu boju poprimio i sneg.

Uzorci koje je ACRO analizirao uzeti su sa automobila, koji su odneseni u laboratoriju.

Rezultati

Analize su pokazale da je zaista prisutan cezijum-137. To je veštački radioelement koji nije prirodno prisutan u pesku i koji je nastao kao rezultat nuklearne fisije.

– Uzimajući u obzir homogena ležišta na širokom području, na osnovu ovog analitičkog rezultata, ACRO procenjuje da je bilo 80.000 bekerela cezujuma-137 po kilometru kvadratnom – navodi se u saopštenju.

Iako epizoda od 6. februara predstavlja izutetno nizak nivo radijacije, te naslage će biti dodate onima od nuklearnih testiranja šezdesetih, kao i iz katastrofe u Černobilju 1986.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti