U Francuskoj otkriveno 180.000 falš sertifikata: Evo kako su ih plaćali

20.12.2021

19:37

0

Istraga o lažnim kovid sertifikatima je i dalje u toku

U Francuskoj otkriveno 180.000 falš sertifikata: Evo kako su ih plaćali
kovid sertifikat propusnica - Copyright QR kod za zeleni sertifikat, Foto: Profimedia/Xinhua

Proverom zdravstvenih potvrda koje su u Francuskoj uvedene u cilju borbe protiv širenja koronavirusa, inspekcije su otkrile čak 182.000 falsifikovanih kovid isprava, javlja Anadolija.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin je na svom Twitter profilu naveo da je otkriveno 182.000 lažnih kovid sertifikata s podacima dobijenim kao rezultat 400 istraga koje su provele snage bezbednosti.

Navodeći da se istrage nastavljaju, Darmanin je rekao da oni koji kupuju, prodaju ili koriste lažne sertifikate, posebno putem društvenih mreža, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora do pet godina i novčanu od 75.000 eura.

Francuski mediji, pozivajući se na MUP, navode da bi broj otkrivenih lažnih zdravstvenih dozvola mogao da raste. U vestima je navedeno da su se lažne kovid propusnice prodavale za 200 eura putem platformi poput Snapčata i Telegrama.

Ustavna komisija Francuske 5. augusta je odobrila zdravstvene potvrde, koje su na snagu stupile 9. augusta. Odnose se na dokumentovanje vakcinisanih osoba, što je potrebno za ulazak u zatvorene prostore s kapacitetom većim od 50 mesta, restorane, kafiće, muzeje, zabavne parkove, i tome slično.

Za ulazak mogu pokazati i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, odnosno potvrdu da su u poslednjih šest meseci prebolovali koronu. Ranije je uvedena obavezna vakcinacija medicinskih radnika i vatrogasaca protiv koronavirusa do 15. septembra. Na protestima koji su održavani nekoliko nedelja učestvovalo je stotine hiljada ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Avaz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike