Nastupio je "trenutak istine" za NATO: Rusija može preći na kontrapretnje

18.12.2021

20:34

0

U odnosima između Rusije i NATO-a nastupio je "trenutak istine" kada se treba "principijelno odrediti".

Nastupio je "trenutak istine" za NATO: Rusija može preći na kontrapretnje
Tan2021-11-15_13199293_0 - Copyright Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ako NATO odbije ponudu Rusije o garancijama bezbednosti, Moskva će takođe preći na „režim protivpretnji“, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

- Danas smo se našli u situaciji kada se došlo do kraja. Predlozi koje smo formulisali su apsolutno sadržajni, precizno opisuju kako mi vidimo naše nacionalne interese, opisujemo i kako vidimo vojnu bezbednost u Evropi - rekao je Gruško.

On je saopštio da je u odnosima između Rusije i NATO-a nastupio „trenutak istine“ kada se treba „principijelno odrediti“.

Po njegovim rečima, svojim predlozima Moskva izražava da "vojni ili vojno-tehnički scenario konfrontacije treba prebaciti u politički proces koji realno jača vojnu bezbednost svih država na prostoru OEBS, Evroatlantika, Evroazije“.

- Ako ovo ne uspe, možemo preći i na režim stvaranja kontrapretnji. Međutim, tada će biti kasno postavljati pitanja, zašto smo doneli takvu odluku - rekao je Gruško.

Za NATO, kako je naglasio, pretnja sa istoka je jedini faktor koji održava transatlantsko jedinstvo, što izaziva zabrinutost.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom novembra naložio ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da od SAD i NATO-a traži da Rusiji dostave ozbiljne i dugoročne garancije bezbednosti. On je nekoliko puta govorio o tome da je Moskva dobila usmena uverenja da se NATO neće širiti i da su obećanja prekršena.

Podsetimo, predsednik Rusije je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike