"Jota" je učinila svoje: Nemilosrdni uragan nosio krovove kao da su od papira (FOTO+VIDEO)

17.11.2020

07:20 >> 07:13

0

Oluja je pogodila karipsku obalu samo dve nedelje nakon što je uragan Eta pustošio sve što je mogao

"Jota" je učinila svoje: Nemilosrdni uragan nosio krovove kao da su od papira (FOTO+VIDEO)
Copyright Neighbors help each other as they evacuate the area before Hurricane Iota makes landfall in San Manuel Cortes, Honduras, Monday, November 16, 2020. Hurricane Iota rapidly strengthened into a Category 5 storm that is likely to bring catastrophic damage to the same part of Central America already battered by a powerful Hurricane Eta less than two weeks ago. (AP Photo/Delmer Martinez)

Uragan Jota stigao je na karipsku obalu Nikaragve, napravivši katastrofalnu štetu istom delu Centralne Amerike koji je već pogođen podjednako jakim uraganom Eta pre manje od dve nedelje.

Jota se pojačala u opasnu oluju kategorije 5 rano u ponedeljak, ali američki Nacionalni centar za uragane (NHC) rekao je da je blago oslabio na kategoriju 4, sa maksimalno održivim vetrom od 250 km/č. Spustio se na oko 45 kilometara južno od nikaragvanskog grada Puerto Kabezas, poznatog kao Bilvi.

„Jota“ stiže: Stanje pripravnosti, čeka se „katastrofalan“ uragan pete kategorije (FOTO+VIDEO)
Uragan Eta udario u karipsku obalu: Nosio krovove, čupao drveće i dalekovode u siromašnim krajevima (FOTO+VIDEO)

Oluja je izašla na obalu samo 25 kilometara južno od mesta gde je uragan Eta udario 3. novembra, takođe kao oluja kategorije 4. Etine jake kiše navodnjavale su tlo u regionu, ostavljajući ga sklonim u slučaju novih klizišta i poplava, a stanovnici su takođe bili zabrinuti zbog olujnog udara Jote.

Jota je već udarila na karipske obale Nikaragve i Hondurasa sa bujičnim kišama i jakim vetrom.

Vetar je nosio metalne krovne konstrukcije sa kuća, a kako su meštani istakli, toliko je duvao da je pojedine delove “nosio poput papira”.

Totalna šteta i potencijalne žrtve – informacije su oko kojih će se vlasti dveju zemalja baviti nakon što se Jota smiri.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike