Tramp tražio opcije za napad na iranska nuklearna postrojenja?

17.11.2020

09:28 >> 09:29

0

Trampov zahtev za opcije usledio je nakon što je prošle nedelje u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju saopšteno da je Iran stvorio zalihe ni

Tramp tražio opcije za napad na iranska nuklearna postrojenja?
Copyright Tanjug/AP Photo/Evan Vucci, File)

Aktuelni predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp prošle nedelje je tražio opcije za napad na glavnu iransko nuklearno postrojenje, ali su njegovi savetnici uspeli da ga odvuku od te ideje, objavio je “Njujork tajms”, citirajući američkog zvaničnika.

Trampovi savetnici, uključujući potpredsednika Majka Pensa, državnog sekretara Majka Pompea i vršioca dužnosti ministra odbrane Kristofera Milera, upozorili su ga da bi napad na iranske nuklearne objekte mogao prerasti u širi sukob u poslednjim danima njegovog mandata, rekao je zvaničnik novinama.

– Tražio je opcije . Dali su mu scenarije i na kraju je odlučio da ne ide napred – rekao je zvaničnik, koji tvrdi da Tramp možda još uvek traži načine da napadne iransku imovinu i saveznike.

Pročitajte još: Trampov advokat traži hitnu smenu direktorke CIA

Trampov zahtev za opcije usledio je nakon što je prošle nedelje u izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju saopšteno da je Iran stvorio zalihe nisko obogaćenog uranijuma 12 puta više od ograničenja utvrđenog nuklearnim sporazumom iz 2015. godine.

Obraćajući se agenciji Rojters, Alireza Mirjusefi, portparol iranske misije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, rekao je da je nuklearni program zemlje isključivo u miroljubive svrhe i civilnu upotrebu i Trampova politika to nije promenila.

– Međutim, Iran se pokazao sposobnim da koristi svoju legitimnu vojnu moć da spreči ili odgovori na bilo kakvu melanholičnu avanturu bilo kog agresora – rekao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike