Dok se Kina i SAD bore za prevlast, "maleni" Tajvan mora da bira stranu

17.11.2020

10:31

0

Kina i Tajvan došle su u sukob zbog prepirke koja je izbila između kineskih diplomata i tajvanskih državnih službenika

Dok se Kina i SAD bore za prevlast, "maleni" Tajvan mora da bira stranu
Copyright Profimedia

Dok Kina pokušava da se istakne kao glavni konkuretnt Sjedinjenih Država, “maleni” Tajvan se zaglavio, prilično nelagodno, i to usred sukoba između dva međunarodna giganta. Ekonomski gledano, Tajvan zavisi od Pekinga. Ali zbog svoje sigurnosti i međunarodne političke podrške oslanja se na Vašington.

– Tajvanci u poslednje vreme imaju tendenciju da ne žele da budu figura na šahovskoj tabli – rekao je Evan Tsao, 31, student magistarskih studija iz Tajvana.

Većina svetskih vlada ne priznaje Tajvan

Ostrvo je u nesigurnom položaju. Peking polaže pravo na samoupravno ostrvo kao deo svoje teritorije i preti da će ga pripojiti – silom, ako je potrebno. Iako Tajvan ima svoju vladu, demokratske izbore i vojsku, većina vlada širom sveta ga ne priznaje kao samostalnu državu.

– Ne želimo da nas manipulišu ili nas uhvate u velikom takmičenju u moći.

Dodao je da je “Tajvan prisiljen da bira strane usred rivalstva. To je rvanje između ekonomske i političke moći.”

Kina i Tajvan došle su u sukob zbog prepirke koja je izbila između kineskih diplomata i tajvanskih državnih službenika na nedavnom prijemu Tajvanskog državnog dana na Fidžiju.

Tajvanski službanici rekli su da ih “huliganski” kineski zvaničnici neće zaplašiti i da će nastaviti da slave svoj nacionalni dan širom sveta.

Pročitajte još: Tajvan – američka “igračka” u ratu protiv Kine

Glasnogovornik kineskog Ministarstva spoljnih poslova odbacio je tajvanske optužbe i tvrdio da je tajvanski trgovinski zvaničnik povredio kineskog diplomatu na događaju „nacionalnog dana“ koji je prekršio princip „jedne Kine“. Zhao Lijian je takođe rekao da su događaj i torta sa onim što je nazvao “lažnim uzorkom zastave” – misleći na tajvansku zastavu – prekršili kineski princip “jedne Kine”.

Tajvanu nije u interesu da njime vlada komunistička Kina. “Demokratsko ostrvo” je odlučilo da se bliže uskladi sa SAD, svojim najvažnijim nezvaničnim saveznikom i dobavljačem oružja.

– Zajedničke vrednosti Tajvana i Sjedinjenih Država, demokratija, sloboda i tržišna ekonomija važna su osnova za snažan razvoj partnerstva Tajvan-SAD”, rekla je Joan Ou, portparolka tajvanskog ministarstva spoljnih poslova.

Tajvan i SAD dele “mnoge ciljeve i interese u regionu”, rekla je ona. Pod predsednikom Si Đinpingom, Kina je pojačala vojni i ekonomski pritisak na Tajvan i pokušala da ga diplomatski izoluje, a time se suprotstavi naporima da Tajvan postane nezavisna država. U isto vreme, administracija predsednika Donalda Trampa preduzela je mere bez presedana da pojača američku podršku Tajvanu.

Poslednjih nedelja SAD su najavile novi ekonomski dijalog sa Tajvanom i na ostrvo poslale dvoje visokih zvaničnika, jedinih koji su posetili Tajvan u poslednjih 40 godina.

Odnosi između SAD-a i Kine postali su gori po pitanjima kao što su trgovina, novi zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu, kineski ekspanzionizam u Južnom kineskom moru, pokušaji SAD-a da ograniče kineske aplikacije TikTok i VeChat i pandemija Covid-19 .

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike