Predsednica prelomila: Moldavija želi da postane članica EU, o svemu obavestila Rusiju

14.12.2021 | 19:55

Maja Sandu je prošlog novembra pobedila na predsedničkim izborima bivšeg proruskog predsednika Igora Dodona

Copyright AP photo

Predsednica Moldavije Maja Sandu potvrdila je da njena zemlja teži da se pridruži Evropskoj uniji i da je o svojim namerama obavestila Rusiju.

- Moldavija jednog dana želi da postane članica EU. Želeli bismo da stignemo tamo, što pre to bolje - rekla je Sandu, koja je do sada izbegavala da se jasno opredeli o orijentaciji zemlje, od kada je stupila na dužnost, krajem 2020, s obzirom na to da Moldavija zavisi od ruskog gasa, prenosi Rojters.

Na pitanje da li bi Rusija dozvolila Moldaviji, koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije, da se pridruži Evropskoj uniji, Sandu je rekla da je sa ruskim zvaničnicima razgovarala o opredeljenju zemlje za članstvo u Uniji.

Njeni komentari u razgovoru za Rojters bile su najjasnije javne izjave o prozapadnom kursu Moldavije, u kojoj se od proglašenja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine na vlasti smenjuju oni koji podržavaju veze sa Rusijom i oni koji zagovaraju saradnju sa Evropskom unijom i posebno susednom Rumunijom.

Maja Sandu je prošlog novembra pobedila na predsedničkim izborima bivšeg proruskog predsednika Igora Dodona, a njena reformistička partija odnela je ubedljivu pobedu u parlamentu u julu.

Julien de Rosa, Pool Photo via AP
 

Uoči samita sa liderima EU i drugih istočnoevropskih zemalja, uključujući Ukrajinu, Sandu je poručila da Rusija otežava život Moldavije višim cenama prirodnog gasa, kao i da je na Zapadu da pomogne u hvatanju kriminalaca koji su naneli finansijsku štetu državi i koji su na slobodi u Evropi.

Visoki diplomata EU optužio je Moskvu u oktobru da koristi prirodni gas za ucenjivanje Moldavije, što su optužbe koje Kremlj negira, a Sandu je opisala novi petogodišnji gasni ugovor Moldavije sa ruskim Gaspromom kao „razuman“.

Ona je rekla i da će njena vlada osporiti Gaspromov zahtev od 30. oktobra za dug moldavskog gasa u iznosu od 709 miliona dolara.

Moldavija je zatražila od Interpola poternicu za dvojicu najbogatijih ljudi u zemlji, optuženih za proneveru državnog novca, a jedan od njih, Vladimir Plahotnjuk, optužen je za umešanost u krađu milijarde dolara iz moldavskih banaka u periodu 2014-2015.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug