Lavrov: Obnavljanje dijaloga između Rusije i Nemačke u interesu Evrope

17.11.2020

14:25

0

Autor: M.Al Shukeir

Prema rečima ruskog šefa diplomatije, EU je razorila kompletan, složeni sistem dijaloga između Rusije i EU

Lavrov: Obnavljanje dijaloga između Rusije i Nemačke u interesu Evrope
Wikimnedia/ Presidential Press and Information Office

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da bi obnavljanje dijaloga između Rusije i Nemačke bilo u interesu Evrope.

On je rekao da je Rusija iskreno zainteresovana za to, jer polazi od pretpostavke da se period napetosti u bilateralnim odnosima Moskve i Berlina može prevazići. Ocenivši da se odnosi između Rusije i EU kontinuirano degradiraju u poslednjih nekoliko godina, Lavrov je istakao da to nije greška Rusije i upozorio da je evropska politika doprinela stvaranju novih podela.

Prema rečima ruskog šefa diplomatije, EU je podržala neustavni državni udar u Ukrajini, uvela unilateralne sankcije Rusiji i razorila kompletan, složeni sistem dijaloga između Rusije i EU.

Pročitajte još: Opstanak Evropske unije na velikom testu: Šta znači Makronov zahtev za radikalnom revizijom sistema?

– Neprekidne optužbe, ultimatumi i pretnje protiv Rusije postali su rutinski instrumenti nemačke spoljne politike. Trenutna tenzija skupo je koštala evropske narode čija je bezbednost postala taoc političkog sebičluka. Mi smo ipak uvereni da je mogućnost da se uspostavi arhitektura mira očuvana – poručio je Lavrov, preneo je TAS.

Lavrov je podsetio da su i Rusija i Evropa suočene sa istim izazovima i pretnjama – od terorizma, proliferacije oružja za masovna uništenja i pandemije koronavirusa i da sve to zahteva udružene napore Rusije i EU.

– Rusija je, sa svoje strane, uvek spremna za iskrenu, ravnopravnu saradnju i zalaže se za uspostavljanje ravnoteže interesa – zaključio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug