Vulkan na La Palmi aktivan već tri meseca: Meštanima rečeno da nikako ne izlaze iz kuća zbog zagađenja vazduha

13.12.2021

15:01

0

Izdato upozorenje za skoro 25.000 stanovnika

Vulkan na La Palmi aktivan već tri meseca: Meštanima rečeno da nikako ne izlaze iz kuća zbog zagađenja vazduha
la palma - Copyright AP Photo/Emilio Morenatti

Hiljadama stanovnika španskog ostrva La Palma danas je naređeno da ostanu kod svojih kuća zbog „izuzetno lošeg” kvaliteta vazduha koji je prouzrokovala gotovo tromesečna aktivnost vulkana Kumbre Vijeha.

Od 19. septembra niz padine ovog vulkana se slivaju spektakularne reke rastopljene lave, a reč je o najdužoj erupciji na španskim Kanarskim ostrvima još od 1500. godine.

Oko 24.500 stanovnika Los Ljanos de Aridana, El Pasoa i Tazakorte, ukupno trećina stanovnika La Palme, zamoljeno je da ostane u zatvorenom prostoru zbog emisije sumpor-dioksida koje su dostigle toksične nivoe, saopštile su vlasti.

Službe hitne pomoći su savetovale ostrvljane da zatvore prozore i isključe klima-uređaje kako bi izbegli udisanje toksičnih isparenja.

Takođe su preporučili odlaganje aktivnosti na otvorenom i savetovali sugrađanima da nose profesionalne maske ako moraju da izađu iz svojih domova, dok je đacima rečeno da ostanu u školama, a roditeljima da ne dolaze po njih dok se kvalitet vazduha ne poboljša.

AP Photo/Emilio Morenatti
 

Lava je oštetila ili potpuno uništila najmanje 2.910 zgrada, utvrđeno je satelitskim sistemom za praćenje EU Kopernikus, što je primoralo hiljade ljudi na evakuaciju iz svojih domova.

Vulkan je aktivan već 85 dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike