Ubijeno 17 miliona kuna: Ministar podneo ostavku jer niko nema razumevanja

18.11.2020

21:17 >> 21:15

0

Njegov potez događa se u jeku najveće krize vlade Danske od početka pandemije

Ubijeno 17 miliona kuna: Ministar podneo ostavku jer niko nema razumevanja
Copyright Pixabay

-Danas sam obavestio premijera da želim da dam ostavku na dužnost u vladi. Shvatam da nemam potrebnu podršku među parlamentarnim zastupnicima – napisao je danski ministar Mogens Jensen na Tviteru.

Njegov potez događa se u jeku najveće krize vlade Danske od početka pandemije, nakon što je nezakonito naredila ubijanje svih kuna uzgojenih na farmama kako bi se sprečilo širenje koronavirusa, uključujući i novi, mutirani soj.

Pre dve sedmice vlada je naredila da vojska i policija pomognu vlasnicima farmi kuna da usmrte 17 miliona jedinki koje se uzgajaju zbog krzna.

Vladina drastična odluka usledila je nakon što su zdravstvene vlasti rekle da uzgoj kuna predstavlja rizik za javno zdravlje u zemlji zbog široko rasprostranjenih zaraza na farmama, pogoršanih nalazom mutiranog soja virusa, za koji je rekla da bi mogao da ugrozi efikasnost vakcine protiv koronavirusa.

Opozicione stranke pozdravile su Jensenovu odluku, ali sada su preusmerile pažnju na premijerku Mete Frederiksen, za koju kažu da je takođe odgovorna, i pozvali su na nezavisnu istragu vladinih postupaka.

Poverenje Danaca u vladu palo je zadnjih nedelja nakon naredbe, prema istraživanju Univerziteta Arhus. Samo nešto više od polovine ispitanika izjavilo je sredinom novembra da u vladu ima poverenja, što je pad prema rezultatima iz jula, kad je vladi verovalo 75 odsto ispitanika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike