Korona šok za nervni sistem: Dugotrajni simptomi mogu da vas izlude

27.12.2020

16:31 >> 19:26

0

Autor: J.S.J.

Otorinolaringolog, profesor Nirmal Kumar kaže da je taj simptom vrlo čudan i jedinstven

Korona šok za nervni sistem: Dugotrajni simptomi mogu da vas izlude
Pixabay-jarmoluk

Ljudi koji se dugo oporavljaju od korona virusa prijavili su da osećaju neprijatne mirise ribe, sumpora i nečega slatkastog.

Ova pojava poznata je pod nazivom parosmija, što znači izobličenje čula mirisa, a najviše je izražena kod mladih i zdravstvenih radnika, piše Skaj njuz.

Otorinolaringolog, profesor Nirmal Kumar kaže da je taj simptom vrlo čudan i jedinstven.

Pročitajte još

Opisujući ga kao „neurotropni virus“, profesor Kumar je objasnio: „Virus utiče na živce na krovu nosa – to je kao šok za vaš nervni sistem, a nervi ne funkcionišu“.

Daniel Saveski, 24-godišnji bankar koji živi u Londonu, rekao je da je dve nedelje izgubio osećaj ukusa i mirisa nakon obolevanja od koronavirusa u martu i od tada pati od parosmije.

Pixabay

Rekao je da stvari sa jakim mirisom sada imaju zapaljen miris sumpora ili miris „poput tosta“.

Kumar je bio među prvim lekarima koji su u martu identifikovali anosmiju, odnosno gubitak mirisa, kao simptom zaraze korona virusom.

On je za agenciju AP rekao da neki pacijenti navode da osećaju smrad ribe umesto bilo kog drugog mirisa, a drugi da osećaju miris paljevine i kada u blizini nema dima.

Profimedia

-Oboje su zdravstveni radnici i mislimo da je povećana učestalost kod mladih ljudi, takođe i kod zdravstvenih radnika koji su vrlo izloženi virusu – istakao je ovaj lekar.

Kumar je objasnio da je Kovid-19 “neurotropni virus“, odnosno da napada nervno tkivo i da utiče na nerve na vrhu nosa, što je šok za nervni sistem.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti