Policija suzavcem na žene: Nemiri na protestima protiv rodnog nasilja (VIDEO)

26.11.2021

08:26

0

Autor: 24sedam

Od početka godine u Turskoj je ubijeno 345 žena, a 2020. godine njih 410

Policija suzavcem na žene: Nemiri na protestima protiv rodnog nasilja (VIDEO)
Turska protest nasilje nad ženama - Copyright Printscreen/Twitter

Juče je u svetu obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a tom prilikom na ulice Istanbula izašli su mnogobrojni građani.

Nezadovoljstvo u Turskoj gomila se danima i zbog devalvacije lire, kada su građani izašli na proteste, a policija je reagovala i tokom skupa žena koje su protestovale u Istanbulu protiv rodnog nasilja i istupanja Turske iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma o zaštiti žena.

 

 

Turska policija ispalila je noćas suzavac i gumene metke na nekoliko stotina žena, aktivistkinja, koje su sa transparentima na kojima je pisalo "Borićemo se dok ne postignemo ono što želimo" zahtevale od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se zemlja vrati u Istanbulsku konvenciju.

Turska je u julu zvanično napustila taj međunarodni sporazum, prvi koji donosi obavezujuće pravne norme za suzbijanje rodnog nasilja.

Konzervativci u vladajućoj stranci AKP tvrde da taj sporazum podstiče homoseksualnost i ugrožava tradicionalnu porodicu.

Uz transparente poput "Ne prećutkuj muško nasilje", demonstrantkinje su pokušale da prođu Isiklalom, jednom od najpoznatijih ulica Istanbula.

 

 

Povorka je pokušala da prođe pored policijskih barikada, ali je tada policija okupljene rasterala suzavcem i gumenim mecima.

Od početka godine u Turskoj je ubijeno 345 žena, podaci su platforme We Will Stop Feminicide, a 2020. godine ubijeno ih je 410.

Nekoliko aktivistkinja za zaštitu ženskih prava je "Frans presu" reklo da se žene osećaju ugroženije i manje zaštićene od kada je Turska istupila iz Istanbulske konvencije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike