Austrija razmatra nove mere: Uvodi se taksa za nevakcinisane, radi se o ozbiljnoj svoti novca

24.11.2021

10:41

0

Beč ne prestaje sa pritiscima u želji da spreči naglo širenje koronavirusa

Austrija razmatra nove mere: Uvodi se taksa za nevakcinisane, radi se o ozbiljnoj svoti novca
Pixabay

U diskusiju o najavljenoj obaveznoj vakcinaciji, koja treba da stupi na snagu u Austriji od februara naredne godine, sve češće se uključuju predlozi za primenu još jedne mere - pandemijske takse.

Potpredsednik Lekarske komore Donje Austrije Gerit Loibl rekao je da bi mogao da zamisli da se uvede pandemijska taksa za nevakcinisane u visini od 90 do 100 evra mesečno.

Do te brojke došao je, kako je objasnio, uzimajući u obzir porez na duvan i navike pušača.

Prosečni pušač mesečno sličnu svotu "plaća" državi, dodao je on.

Prema njegovim rečima, pandemijska taksa mogla bi doprineti povećanju stope vakcinacije.

Pre pet dana u Austriji je uveden kompletan lokdaun, i za vakcinisane i za nevakcinisane građane. Takođe, od februara će uvesti obaveznu vakcinaciju, piše Blumberg.

Odlučeno je da lokdaun traje najduže do 12. decembra za vakcinisane i izlečene od kovida 19, dok se za nevakcinisane zaključavanje nastavlja i posle tog datuma. Austrijski kancelar rekao je na konferenciji za medije da ove mere nije bilo lako doneti, ali da su morali da budu preduzeti ovakvi koraci zbog loše epidemiološke situacije.

- Uvek sam govorio da je zajednički cilj da se nevakcinisani vakcinišu, ali i pored intenzivne kampanje, nismo uspeli da uverimo dovoljno ljudi u to. Mere koje smo donosili, posebno 2G pravilo i lokdaun za nevakcinisane, povećali su spremnost za vakcinaciju, ali ne dovoljno dobro - rekao je Šalenberg.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam