Velika pobeda indijskih farmera: Modi povlači reforme koje su digle zemlju na noge

22.11.2021

09:03

0

Protestni pokret su pokrenuli poljoprivrednici pre više od godinu dana

Velika pobeda indijskih farmera: Modi povlači reforme koje su digle zemlju na noge
indija1 - Copyright AP Photo/Manish Swarup

Indijski farmeri održali su masovni protest, a nakon što je premijer Narendra Modi popustio pred zahtevima za ukidanje zakona o reformi poljoprivrede, zahtevajući da se minimalne cene prošire na sve proizvode, ne samo na pirinač i pšenicu.

Protestni pokret, koji su pokrenuli poljoprivrednici pre više od godinu dana, postao je najozbiljniji politički izazov za hindu nacionalističku vladu, a rezultirao je time da se premijer Modi u petak obavezao da će povući reforme.

Hiljade ljudi okupilo se u Laknau, glavnom gradu savezne države i najmnogoljudnije indijske države Utar Pradeš, gde će Modijeva partija nastojati da se održi na izborima početkom sledeće godine.

AP Photo/Ajit Solanki
 

Od kraja 2020. godine hiljade farmera kampovalo je na periferiji Nju Delhija kako bi izvršili pritisak na premijera Modija da povuče reforme.

Poljoprivrednici su upozorili da će se protesti nastaviti sve dok vlada ne obeća da će uvesti zakon koji će garantovati minimalne cene za sve useve.

- Minimalna cena podrške, zasnovana na sveobuhvatnim troškovima proizvodnje, treba da bude zakonsko pravo svih farmera i za sve poljoprivredne proizvode... - stoji u pismu farmera upućenom Modiju.

Poljoprivrednici su takođe zatražili od savezne vlade da povuče nacrt racuna za struju, za koji se plaše da bi doveo do toga da državne vlade povuku njihovo pravo na besplatnu ili subvencionisanu struju, koja se koristi uglavnom za navodnjavanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike