Rakovi kanibali preplavili ulice Božićnog ostrva: Neobična migracija blokirala saobraćaj (VIDEO)

18.11.2021

16:14

0

Selidba počinje kada i prve kiše, a njena brzina zavisi od mesečevih mena

Rakovi kanibali preplavili ulice Božićnog ostrva: Neobična migracija blokirala saobraćaj (VIDEO)
rakovi - Copyright Printscreen Youtube/RT_com

Migracija crvenih rakova, koja se odvija svake godine, dovela je do kolapsa u saobraćaju na Božićnom ostrvu. Ova vrsta, koja naseljava australijsku teritoriju u Indijskom okeanu, poznata je po tome što jede svoje mlade.

Milioni crvenih rakova počeli su nedavno svoju selidbu iz šuma na plažu, a ova migracija smatra se jednom od najvećih u životinjskom svetu, pa privlači veliku pažnju javnosti zbog svoje neobičnosti.

Zaposleni u Nacionalnom parku na Božićnom ostrvu mesecima se pripremaju da rakovima pomognu u ovom putovanju. 

 

 

Neke ulice koje su na putu rakovima privremeno se zatvaraju, a kako bi im se olakšalo kretanje, postavljaju se razne konstrukcije.

Rakovi se svake godine kreću istim putem, bez obzira na to što su na njemu sad i neka naselja. Lokalni stanovnici znaju koliko je važno da ih puste da idu svojim putem, pa im ne smetaju dok se kreću ka moru.

Selidba počinje kada i prve kiše, a brzina migracije zavisi od mesečevih mena. Kako su kiše već počele, rakovi su se uputili ka moru, u kom će svaka ženka položiti oko 100.000 jaja.

Većina mladih rakova nikad se ne vrati u šumu jer ih pojedu morski predatori, dok neke larve pojedu odrasli rakovi iste vrste, zbog čega ih zovu i rakovima kanibalima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike