Američki novinar iz Mjanmara pušten iz zatvora: "Srećan sam što putujem kući"

16.11.2021

12:37

0

Autor: 24sedam

Deni Fenster sleteo je noćas na aerodromu u Dohi i odgovarao na novinarska pitanja

Američki novinar iz Mjanmara pušten iz zatvora: "Srećan sam što putujem kući"
amer - Copyright Printscreen/YouTube/South China Morning Post

Deni Fenster, američki novinar koji je pre tri dana u Mjanmaru osuđen na 11 godina zavorske kazne, pušten je na slobodu nakon pregovora.

On je kasno sinoć sleteo na aerodrom u Dohi u Kataru.

Mjanmarske vojne vlasti izjavile su nakon pregovora sa bivšim američkim ambasadorom u UN Bilom Ričardsonom da je Fenster pomilovan na humanitarnim osnovama.

- Srećan sam što putujem kući. Izričito sam zahvalan Bilu za sve što su on i njegova fondacija učinili - izjavio je Fenster po izlasku iz aviona.

Na komentar novinara da izgleda slabašno, Fenster je odgovorio da se fizički oseća dobro, ali da je psihički iscrpljen zbog neizvestnosti njegovog eventualnog izlaska iz zatvora.

- Uhapšen sam i pritvoren bez ikakvog meni poznatog razloga, ali me nisu tukli i izgladnjivali - odgovorio je na pitanje novinara.

 

 

Tridesetsedmogodišnji Fenster, zamenik glavnog urednika onlajn magazina "Frontier Mianmar", uhapšen je pokušavajući da napusti Mjanmar u maju i od tada se nalazio u ozloglašenom zatvoru Insein u Jangonu.

On je proglašen krivim za podsticanje i kršenje zakona o imigraciji i nezakonitim udruženjima, a kazna za koju je osuđen navodno je "najstroža moguća po zakonu".

- Apsolutno nema osnova da se Deni osudi za ove optužbe - rekao je Tomas Kin, glavni i odgovorni urednik "Frontier Mianmar".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike