Oslobodilac Mandele i dobitnik Nobela za mir: Preminuo bivši predsednik Južne Afrike

11.11.2021

11:01

0

De Klerku je ove godine dijagnostikovan rak

Oslobodilac Mandele i dobitnik Nobela za mir: Preminuo bivši predsednik Južne Afrike
Tan2021-11-11_114012331_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Schalk van Zuydam, File

Frederik Vilem de Klerk, poslednji predsednik Južnoafričke Republike tokom aparthejda, preminuo je u 85. godini, preneo je BBC.

De Klerk je bio predsednik od 1989. godine do 1994. godine, a ostao je upamćen po tome što je oslobodio Nelsona Mendelu, koji ga je nasledio na mestu predsednika.

Takođe, zajedno sa Mendelom, De Klerk je dobio Nobelovu nagradu za mir 1993. godine.

De Klerku, koji je bio ključna figura u tranziciji ove nacije u demokratiju, ove godine je dijagnostikovan rak, saopštio je njegov portparol.

U saopštenju Fondacije FV de Klerk, koje je objavljeno u četvrtak ujutro stoji: „Bivši predsednik FV de Klerk umro je mirno u svom domu u Fresneju (Kejptaun) ranije jutros nakon borbe protiv mezotelioma".

Fondacija je obelodanila dijagnozu u junu ove godine, otkrivši da bivši predsednik boluje od vrste raka koji pogađa sluznicu pluća.

FV de Klerk je preuzeo dužnost šefa Nacionalne partije od Pitera Vilema Bote u februaru 1989. i sledeće godine je objavio da ukida zabranu partija koje su uključivale Mandelin Afrički nacionalni kongres (ANC).

Njegovi postupci pomogli su da se okonča aparthejd u Južnoafričkoj Republici, a postao je jedan od dva zamenika predsednika zemlje nakon višestranačkih izbora 1994. na kojima je Mandela postao predsednik.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike