Bil Gejts upozorio šta bi mogla da bude sledeća opasnost po čovečanstvo: "Potrebne su milijarde..." (VIDEO)

05.11.2021

13:22

0

Osnivač "Majkrosofta“ je pozvao na formiranje globalnog pandemijskog "udarnog tima“ u SZO

Bil Gejts upozorio šta bi mogla da bude sledeća opasnost po čovečanstvo: "Potrebne su milijarde..." (VIDEO)
Copyright Profimedia

Milijarder Bil Gejts upozorio je na klimatskom samitu UN u Glazgovu COP26 da bi, pored pandemija, nova opasnost za čovečanstvo mogli da budu teroristički napadi biološkim oružjem. On je zato pozvao da se investiraju milijarde dolara u takozvane „Igre mikroba“, kako bi se čovečanstvo adekvatno pripremilo.

Gejts je to rekao tokom diskusije sa Džeremijem Hantom, predsedavajućim Komiteta za zdravstvo i socijalno staranje britanskog parlamenta i bivšim britanskim ministrom zdravstva tokom samita COP26.

Osnivač „Majkrosofta“ je pozvao na formiranje globalnog pandemijskog „udarnog tima“ u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO).

Preti nam bioterorizam, potrebne su milijarde


- Potrebno je oko milijardu godišnje za pandemijski „udarni tim“ u SZO, koji bi se bavio nadzorom i onim što ja zovem „Igre mikroba“, odnosno uvežbavanjem odgovora - rekao je Gejts.


On je naveo i primer kako bi teroristi mogli da napadnu više aerodroma u isto vreme virusom velikih boginja, pa bi to mogao da bude jedan od scenarija za uvežbavanje u „Igrama mikroba“ kako bismo se pripremili za eventualni napad.

On je objasnio da postoje prirodno uzrokovane epidemije, ali da one mogu biti i posledica bioterorizma i kao takve mogu biti gore nego prirodne. Međutim, kako je dodao, napredak u nauci trebalo bi da nam da oruđa za bolji odgovor nego što sada imamo.

Milijarder je rekao da bi zemlje kao što su SAD i Velika Britanija, trebalo da ulože desetine milijardi u istraživanja i razvoj kako bismo bili spremni za sledeću pandemiju.

Naveo je i da se nada kako će svet za pet godina biti pripremljen za odgovor na moguću novu pandemiju, ali da je za to potrebno sveobuhvatno ulaganje u razvoj i istraživanje.

- To bi moglo do dovede do brojnih inovacija, a kako bismo bili spremni za moguću novu pandemiju, treba da iskorenimo gripa i prehladu, učinimo vakcine jeftinim, da imamo velike fabrike, da napravimo vakcine koje bi mogle biti u obliku malog flastera koji stavite na ruku, a sve to bi bilo veoma korisno i ako pandemije ne bude - rekao je Gejts, prenosi Skaj njuz.

Nemamo vakcine koje blokiraju prenos virusa korona


Jedan od najbogatijih ljudi na svetu spomenuo je i vakcine koje se trenutno koriste protiv virusa korona.

- Nemamo vakcine koje blokiraju prenos virusa. Imamo vakcine koje pomažu vašem zdravlju, ali samo malo smanjuju prenos. Potreban nam je novi način pravljenja vakcina - rekao je Gejts.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike